Eveniment

2020-05-28, 15:36:41

Situl arheologic Romula Malva, capitala provinciei romane Dacia Malvensis, preluat de CJ Olt: „Sperăm să reuşim să-l introducem în circuitul turistic”

Consiliul Judeţean Olt a aprobat, joi, o hotărâre prin care preia în administrare situl arheologic Romula Malva, din comuna Dobrosloveni, unde era capitala provinciei romane Dacia Malvensis.

Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu,a  declarat că forul judeţean are în vedere introducerea sitului în circuitul istoric.

„Am preluat situl arheologic Romula Malva. Va intra în subordinea Muzeului Judeţean. Sper ca lucrurile să meargă mult mai repede astfel încât să reuşim să scoatem acest sit la suprafaţă. Este vorba despre o suprafaţă de teren care aparţine primăriei pentru sit-ul este mult mai mare, iar cea mai mare parte este sub sat şi nu poate fi scos la suprafaţă. Sperăm să reuşim să-l introducem în circuitul turistic”, a explicat Oprescu.

Cei mai mulţi istorici plasează Malva la Reşca-Romula pe raza comunei oltene Dobrosloveni, iar Dacia Malvensis în Oltenia. Aceştia se bazează pe textul unei inscripţii aflate în Sevilla, la baza turnului La Girallda.

S-a păstrat până în prezent doar o copie realizată, în anul 1575, de umanistul Ambrosie de Morales şi un mulaj în ghips aflat la muzeul din Sevilla. În rândurile patru şi cinci ale inscripţiei este menţionată localitatea Romula: ”Cvratori Civitasis Romulen/Sium Mavensium”.

Comentarii

Redacţia

2020-05-28 15:36:41

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...