Şi americanii de la Deveselu se confruntă cu creşterea preţului energiei electrice

Şefii facilităţii antirachetă de la Deveselu, parte a Marinei americane, au fost nevoiţi să le ceară voie superiorilor lor să accepte dublarea preţului energiei electrice din contractul cu furnizorul român al bazei, pentru ca aceasta să nu ajungă în portofoliul unui furnizor de ultimă instanţă (FUI), la care preţul ar fi fost de peste 5 ori mai mare, relevă date analizate de Profit.ro.



La Deveselu funcţionează o unitate militară românească, în interiorul acesteia aflându-se unitatea militară americană care operează scutul antirachetă. Fiecare dintre cele două unităţi îşi administrează separat activitatea de logistică şi achiziţii, astfel că furnizarea de energie pentru cele două se face pe contracte diferite.

Potrivit unui document oficial american, structura de comandă de care aparţine scutul antirachetă din România, Naval Facilities Engineering Systems Command Europe Africa Central (NAVFAC EURAFCENT), cu sediul la Napoli în Italia, a încheiat în mai anul trecut un contract de furnizare de energie electrică pentru baza SUA de la Deveselu cu jucătorul local de profil ICCO Energ SRL din Braşov, parte a grupului omonim controlat de omul de afaceri Călin Costan. Contractul, încheiat în urma unei licitaţii la care nu s-a prezentat decât ICCO, a fost semnat la preţul fix ferm de 374,50 lei/MWh, cu o valoare totală estimată de circa 13,8 milioane lei (peste 3,4 milioane dolari), cu livrări în perioada 1 iulie 2021 – 31 decembrie 2022. Forţele americane de pe teritoriul României sunt scutite de TVA şi accize, relatează Profit.ro.

"La scurt timp de la atribuirea contractului, piaţa de energie din Europa a cunoscut o majorare semnificativă de cotaţii, de peste 336%, de la 374,50 lei/MWh la momentul atribuirii la 885,13 lei/MWh în octombrie 2021. Ulterior, pe 12 noiembrie 2021, ICCO l-a informat pe ofiţerul responsabil de achiziţie că contractul este imposibil de executat la actualul preţ. Mai mult, executarea contractului la actualul preţ ameninţă viabilitatea corporativă a ICCO şi ar obliga compania să iniţieze procedura falimentului. Acest lucru înseamnă că aceasta ar fi nevoită să înceteze deîndată furnizarea de electricitate pentru baza navală SUA din România", se arată în documentul adresat de către NAVFAC EURAFCENT pe 8 decembrie către Departamentul Marinei SUA.

Din document reiese că NAVFAC EURAFCENT a primit din partea furnizorului o propunere de majorare de 2,4 ori a preţului energiei din contract de la 1 ianuarie 2022, de la 374,50 lei/MWh la circa 900 lei/MWh. Pentru perioada rămasă din contract, până la finalul anului în curs, americanii estimează un consum de 14.650 MWh.

Instituţia conchide că ar fi în interesul guvernului SUA să negocieze o majorare de preţ "corectă şi rezonabilă", pentru a menţine furnizarea electricităţii la baza americană de la Deveselu şi a preveni astfel "un compromis semnificativ" cu privire la "securitatea internaţională" şi la "misiunea noastră de la Deveselu".  

Majorarea a fost aprobată de oficialii americani pe 10 decembrie 2021.