Poveste impresionantă despre suferinţă, exil şi nobleţe. Mihai Giuran, protectorul nesperat al prematurilor din Spitalul Slatina

Poveste de viaţă impresionantă a olteanului Ion Mihai Giuran, care la cei 86 de ani ai săi a făcut un gest de nobleţe, donând Secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina două incubatoare pentru nou-născuţii aduşi pe lume înainte de termen. A avut o viaţă grea, trecând timp de 14 ani prin puşcăriile comuniste. Cu sprijinul prietenilor săi englezi şi americani, olteanul născut la Piatra-Olt, ce a făcut studii la Iaşi, reuşeşte să plece la Londra. Ororile prin care a trecut în anii de temniţă nu l-au încrâncenat, ba chiar l-au convins că este bine să ajute.

Doctoriţa mă anunţă că profesorul nu a ajuns. Stau liniştită şi îl aştept pe holurile Secţiei de Neonatologie a spitalului slătinean. Uşa liftului se deschide, iar un bătrân încă sprinten înaintează spre secţia destinată nou-născuţilor. Nici măcar nu bănuiam ce poveste impresionantă despre suferinţă, exil şi nobleţe ascunde acest bătrânel.

Profesorul de limba engleză Mihai Ion Giuran s-a născut la Piatra-Olt în 1930, se mută cu tatăl la Drăgăşani, după care ajunge în Slatina. La scurt timp, intra la Universitatea Iaşi, iar după terminarea studiilor este încadrat profesor la Liceul„Radu Greceanu” Slatina.

Îl întreb dacă are copii, iar răspunsul său este franc şi mută discuţia într-un alt registru.

„Când să mă căsătoresc, dacă am făcut 14 ani de puşcărie. Am trecut prin 13 închisori, cel mai mult am stat la Aiud. Am fost coleg de celulă cu Radu Gyr, cel care a scris «As-noapte Iisus mi-a intrat în celulă». Am stat în puşcărie cu capii legionarilor, erau foarte credincioşi. La Gherla, ne-au băgat foarte mulţi într-o încăpere, nu aveam aer să respirăm, iar până dimineaţa foarte mulţi au murit. Am supravieţuit pentru că am stat lângă uşă, care avea un gol de două degete sub ea”,
a spus Mihai Giuran. 

Când vorbeşte despre ororile petrecute în închisori, bătrânul izbucneşte în lacrimi. În ciuda vremii ce a trecut, rănile nu s-au cicatrizat şi sunt încă vii în memoria slătineanului. Mărturiile sale sunt impresionante.

Exilul de la Londra


În ciuda fricii inoculate de comunişti, profesorul de engleză a ţinut o corespondenţă cu un englez. Acesta, împreună cu câţiva prieteni americani l-au ajutat pe Mihai Giuran să plece din ţară.

„În 1977 eram în pericol să fiu rearestat. Eu am ţinut corespondenţa cu un englez, el şi cu alţi prieteni americani au vorbit foarte mult de persecuţia mea şi m-au ajutat să plec din ţară. Securitatea a aprobat în cele din urmă plecarea mea la Londra, unde am lucrat 18 ani, o perioadă foarte lungă am predat engleza. De aici îmi vine pensia”,
a spus profesorul de engleză.

După toate ororile pe care le-a suportat, acesta nu a încetat să vorbească public în ţara de adopţie despre evenimentele ce se petreceau în România Comunistă a anilor ’70.

Îşi aduce aminte cu amuzament când a spoit Ambasada României la Londra cu vopsea roşie.

„Am ţinut discursuri în diferite oraşe din Anglia, am vorbit despre situaţia din România Comunistă. Am fost invitat de reprezentanţii bisericii să vorbesc despre drama românilor. Împreună cu preotul Calciu Dumitreasa am spoit Ambasada României cu vopsea roşie”,
a spus Mihai Giuran, uimit să afle, după ce a studiat arhivele CNSAS, că avea 23 de dosare, fiecare cu câte 500 de pagini şi fotografii din toată perioada petrecută în Anglia.

După Revoluţie, revine în ţară şi începe donaţiile

În toată perioada petrecută la Londra, Mihai Giuran era încercat de dorul de ţară, iar la doi-trei ani după Revoluţie revine în România. La scurt timp, începe să facă acte de caritate, aici, la Slatina.

Astfel, în 2002 ajută Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” să înfiinţeze o secţie de limbă engleză, prilej cu care donează peste 350 de volume.

„Am ajutat la crearea unei biblioteci de limba engleză. La început am dat cele mai importante 350 de volume, apoi am cărat de la Londra tot timpul cărţi. Am donat cele mai bune dicţionare, cărţi de literatură universală şi altele”,
a spus profesorul de engleză.

Două incubatoare pentru bebeluşi de 21.000 de euro


Mihai Ion Giura nu are copii, însă a avut grijă ca prin gestul său de nobleţe sute de bebeluşi olteni ce se nasc înainte de termen să fie salvaţi şi îngrijiţi corespunzător chiar la Slatina.

Olteanul a donat două incubatoare Secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. Acesta spune că se simte minunat că poate salva copii.

„Este minunat să poţi salva copii. Se spune că suntem ţara cu o mare mortalitate în rândul nou-născuţilor. Oamenii cu bani ar trebui ca şi ei să facă astfel de gesturi. Îmi place să fac bine şi am căutat să fac bine. Dacă donezi copiilor, faci un lucru sfânt, nobil”, a spus Mihai Giuran.

Medicul şef de pe secţia destinată bebeluşilor, Lucica Alexe, a precizat că incubatoarele sunt extrem de utile.

„Am primit două incubatoare extrem de utile în special pentru prematuri sau pentru nou-născuţii cu probleme. Cele două aparate au costat 21.000 euro, întreaga sumă fiind suportată de domnul profesor. Este un gest de nobleţe şi îi mulţumim”, a spus medicul Lucica Alexe.