Naţional

2019-01-10, 12:21:02

Peste patru milioane de ouă contaminate cu o substanţă interzisă, găsite într-o fermă din Teleorman

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman au descoperit că peste patru milioane de ouă de la o fermă avicolă din localitatea Drăgăneşti Vlaşca sunt contaminate cu o o substanţă interzisă, fipronil, care are riscuri mari pentru sănătatea consumatorilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În luna noiembrie a anului trecut, medicii veterinari din cadrul DSV Teleorman au controlat ferma din localitatea teleormăneană Drăgăneşti Vlaşca şi au prelevat probe din ouă de găină din cadrul unui lot, având data de producţie 21.11.2018.
Probele recoltate au fost ulterior expediate pentru analize de laborator, în vederea depistării unor eventuale reziduuri la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară din Bucureşti.

Potrivit unui comunicat de presă, emis de Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, se pare că ouăle erau contaminate cu o substanţă interzisă în Uniunea Europeană, şi anume Fipronil.

„Ca urmare a primirii buletinului de analiză, care relevă depăşirea limitei maxime admise pentru substanţa Fipronil, DSVSA Teleorman a dispus până la data acestui comunicat, sechestrarea unui număr de 4.200.000 de ouă, care vor fi dirijate la o unitate autorizată pentru a fi distruse”
, se arată în comunicatul transmis, miercuri, de instituţie.

Mai mult decât atât, ferma este supravegheată în continuare, fiind prelevate şi expediate probe din ouă către Institutul de resort, până când vor fi confirmate buletine de analiză, care să releve dispariţia substanţei din produsele alimentare respective.

În acest moment, Direcţia de Sănătate Publică Teleorman desfăşoară o anchetă la fermă pentru a stabili sursa contaminării cu Fipronil.

Fipronilul este un insecticid cu spectru larg, interzis în Uniunea Europeană la animale destinate consumului uman, din cauza riscului foarte crescut pentru om de a suferi diverse forme de toxiinfecţie alimentară.

Surse neoficiale din cadrul fermei susţin că substanţa s-ar fi utilizat pentru îndepărtarea păduchilor la găini, fără să se anticipeze consecinţele.

Sursa: mediafax.ro


Comentarii

Redacţia

2019-01-10 12:21:02

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...