Actualitate

2019-01-11, 10:15:30

Ouă contaminate cu Fipronil, de la ferma din Teleorman, au ajuns şi în magazinele din judeţul Olt

Ouă contaminate cu Fipronil de la ferma avicolă din Teleroman au ajuns, în perioada 22 noiembrie - 6 decembrie, şi pe rafturile magazinelor din judeţ. Cei de la ANSVSA au precizat, pentru Gazeta Nouă, că oltenii ar fi putut avea de suferit din cauza ingerării acestor ouă contaminate dacă ar fi mâncat câte opt pe zi, timp de mai multe luni.

Purtătorul de cuvânt al ANSVSA, Rareş Hăbeanu, a precizat că ouăle contaminate au ajuns în magazinele din Olt în perioda 22 noiembrie - 6 decembrie.

„Ouă contaminate au ajuns în Olt, Teleorman şi Bucureşti, dar nu pot să vă dau cantităţile pentru fiecare judeţ. În total, 102.480 ouă au fost vândute în perioada 22 noiembrie - 6 decembrie, adică exact perioada între momentul în care s-au  recoltat probele şi momentul în care a venit buletinul de analize. Acum, pe rafturile magazinelor, nu mai sunt ouă contaminte, nici nu mai aveau cum să mai fie, pentru că termenul de valabilitate este de 28 de zile”, a spus reprezentantul ANSVSA.

Potrivit datelor furnizate de ANSVSA, pentru ca populaţia să aibă de suferit trebuie să consume zilnic opt ouă, câteva luni.  

„Ouă contaminate au ajuns pe masa consumatorilor, dar nu este un pericol foarte mare. Fipronilul este interzis, dar este considerat de OMS cu un risc moderat pentu sănătate. Pentru ca cineva să aibă de suferit, trebuie să mănânce o cantitate mare de ouă pe câteva luni la rând, cu o concentraţie mult mai mare faţă de ce am găsit noi. Studiile arată că o persoană de 60 de kilograme trebuie să mănânce timp de câteva luni, în fiecare zi, opt ouă contaminate cu Fipronil, cu o concentraţie de 1,2 miligrame pe kilogram, pe când noi am găsit cea mai mare concentraţei, pentru că între timp a mai scăzut, de 0,02 miligram per kilogram. Limita în România este de maximum 0,005, este mult sub ceea ce arată că ar putea fi toxic. Această substanţă devine periculoasă în corp prin acumulare”, a spus Rareş Hăbeanu.

Peste patru milioane de ouă, produse în perioada 6 decembrie-10 ianuarie, sunt sechestrate la ferme din Teleorman şi urmează să fie distruse.

Comentarii

Redacţia

2019-01-11 10:15:30

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...