Cultură

2011-06-02, 19:47:36

Micii actori se întrec la festivalul „Nişte ţărani”

Aproape 200 de elevi din şapte judeţe ale ţării vor participa sâmbătă la cea de-a şasea ediţie e festivalului naţional de teatru şcolar „Nişte ţărani” din comuna Văleni.

Manifestarea, aşezată sub egida Fundaţiei Naţionale pentru Civilizaţie Rurală „Nişte Ţărani”, condusă de scriitorul Dinu Săraru, va reuni pentru o zi, la Vălenii de Olt, mai mulţi tineri din Dolj, Argeş, Olt, Vâlcea, Prahova, Teleorman şi Giurgiu, iubitori de teatru. Prin acest festival se doreşte promovarea valorilor tradiţionale, a lumii ţărăneşti. De aceea organizatorii au decis ca tema să rămână neschimbată: „Ţăranul român-stâlpul de boltă al neamului nostru”.

 

„Festivalul-concurs se adresează tuturor celor care cred în propăşirea prin spirit şi cultură a neamului românesc, români adevăraţi uniţi de pasiunea pentru teatru şi de un ataşament total şi necondiţionat faţă de măria sa, ţăranul român, azi exponentul unei lumi aflată, din păcate, la amurg. Ne bucurăm că în acest an avem mai mulţi participanţi decât în ediţiile precedente, mai ales că am întâmpinat ceva probleme şi am fost nevoiţi să demarăm proiectul mai târziu decât în trecut. Aşteptăm din partea concurenţilor prestaţii de cea mai bună calitate”, a declarat Alexandru Fifoiu, coordonatorul festivalului.

 

Organizatorii vor premia primii trei clasaţi, vor acorda premii pentru cea mai bună actriţă, cel mai bun actor, regizor şi scenarist. De asemenea, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural (CJCPCTC) Olt va acorda la această ediţie premiile „Visi Ghencea” şi „Nicolae Fulga”. Premiile vor fi atât în bani, marele premiu ridicându-se la 250 de lei, cât şi în cărţi şi obiecte.

Gabriel Fătu, preşedintele juriului

Actorul Gabriel Fătu, cunoscut pentru farsele făcute în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune OTV, a fost ales de organizatori ca preşedinte al juriului.

 

„Bun cunoscător al universului satului românesc, fiind născut în satul Luminiţa, comuna Topolog din judeţul Tulcea, Gabriel Fătu a plecat de jos şi ajuns sus, fără a uita de unde a plecat. Are în palmares «Premiul  pentru cel mai bun actor» la un mare festival de teatru din Cairo. A jucat la Teatru de Comedie, la «Nottara», la Teatrul Foarte Mic, iar din 2006 joacă în diferite spectacole în «Lăptăria lui Enache». Este doctor în teatru, din 18 ianuarie 2006 şi maestru al farsei dintotdeauna”, mai spune Fifoiu.

 

Ediţia a şasea a festivalului „Nişte tărani” se va desfăşura la căminul cultural Văleni, cu începere de la ora 10:00.

Comentarii

Redacţia

2011-06-02 19:47:36

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...