Sănătate

2020-01-10, 10:17:40

Încă una de la PNL. Oltenii care vor să beneficieze de servicii medicale gratuite plăteasc acum 1.338 lei pe an. Contribuţia la sănătate, majorată cu 90 de lei

Oltenii care vor să beneficieze de asistenţă medicală gratuită trebuie să plătească acum 1.338 de lei, cu 90 de lei mai mult faţă de anul trecut. Majorarea vine ca urmare a creşterii salariului minim brut pe ţară.

Conform Hotărârii nr. 935 /2019 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, de la 1 ianuarie 2020, toate drepturile şi obligaţiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2.230 lei al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Cum valoarea contribuţiei de asigurări de sănătate rezultă din aplicarea cotei de zece la sută la baza de calcul egală cu şase salarii minime brute pe economie, rezultă că suma pe care persoanele fără venituri o vor plăti ca să fie asigurate la sănătate va fi de 1.338 lei, faţă de 1.248 lei cât a fost până anul trecut.

Persoanele fără venituri care nu se încadrează în categoria persoanelor asigurate fără plata contribuției de asigurări de sănătate, pot obţine servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate dacă depun declaraţia unică la Administrația Financiară, urmând să achite Fiscului contravaloarea contribuţiei de asigurări de sănătate datorată.

Persoanele care nu au venituri şi care nu sunt scutite prin lege de la plata CASS vor depune la Administrația Financiară declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru a obține calitatea de asigurat.

Calitatea de asigurat şi dreptul la pachetul de bază se acordă persoanelor fără venituri de la data depunerii declaraţiei unice la Fisc. Pentru a putea fi înregistrată în sistemul informatic al CAS ca persoană asigurată, după depunerea declarației unice aceasta trebuie transmisă și la CAS Olt  însoțită de dovada că a depus declaraţia unică la Fisc.

Orice persoană poate să verifice dace este sigurată în sistemul informatic al CNAS la adresa http://wwwcnas.ro/page/verificare-asigurat.html.

Comentarii

Redacţia

2020-01-10 10:17:40

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...