În cazul declanşării codului roşu, Ambulanţa Olt poate interveni cu 60 de autosanitare, 18 medici fiind disponibili. Când se activează acest plan

În cazul unor accidente rutiere grave sau în urma unor evenimente ce pot avea loc pe platforma industrială, din care să rezulte victime multiple, autorităţile locale pot declanşa codul roşu de intervenţie. În astfel de cazuri, Serviciul Judeţean de Ambulanţa Olt poate interveni cu 60 de autosanitare, 18 medici fiind disponibili.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Olt, instituţia dispune de 60 de autosanitare. 18 medici sunt încadraţi la SJA Olt, lucrează în ture, şi intervin la cazurile grave, atunci când pacienţii au nevoie de echipaje cu medic.

Când este activat un astfel de plan roşu de intervenţie sunt implicate şi Jandarmeria, SMURD-ul, Spitalul Slatina, dar şi prefectul judeţului.

Planul roşu de intervenţie va fi activat dacă rezultă un număr de minimum opt victime cu afecţiuni grave, 12 victime cu orice fel de afecţiuni sau dacă este depăşită capacitatea de intervenţie obişnuită a structurilor locale, la declanşarea unor dintre următoarele tipuri de riscuri:
-    accidente nucleare sau urgenţe radiologice;
-    accidente chimice cu implicaţii în afara sau pe amplasament;
-    explozii necontrolate ale muniţiei rămase din timpul conflictelor armate;
-    căderi de obiecte din atmosferă şi din cosmos;
-    eveniment publice de amploare care pot genera situaţii de urgenţă;
-    accident aviatic major;
-    accident feroviar major;
-    accident rutier major;
-    prăbuşirea construcţiilor, instalaţiilor, clădirilor în care se află persoane;
-    accidente la construcţii hidrotehnice;
-    cutremure;
-    alunecări de teren;
-    accidente, avarii, explozii şi incendii în industrie;
-    avarii grave la magistalele de transport gaze, produse petroliere, energie electrică;
-    epidemii sau incendii.

Autorităţile au declanşat planul roşu de intervenţie la începutul lunii iulie, când un microbuz, trei autoturisme, o platformă şi un TIR au fost implicate într-un grav accident la intersecţia de la Priseaca, pe DN 65. 16 victime au avut de suferit, iar un oltean şi-a pierdut viaţa.

Măsuri suplimentare sunt luate şi atunci când meteorologii anunţă temperaturi extreme, când se aşteaptă ca numărul solicitărilor să crească.

Potrivit DSP Olt, pentru planul de acţiune în caniculă, elaborat pentru această vară, SJA Olt poate interveni cu 24 de ambulanţe pe zi la nivelul judeţului, personalul medico-sanitar de pe ambulanţă, pe zi, fiind de şase medici şi 24 de asistenţi medicali. Există posibilitatea suplimentării cu şase echipaje, dacă solicitările cresc considerabil.