Comunitate

2016-03-23, 17:57:47

FOTO&VIDEO. Opriţi jaful de pe râul Olt! Pescarii au protestat împotriva braconajului şi pescuitului comercial

Aproximativ 200 de pescari din judeţele Olt, Dolj, Argeş, Vâlcea şi Mureş au protestat miercuri după-amiaza, la Slatina, în faţa sediului Prefecturii, solicitând stoparea pescuitului comercial şi braconajului pe râul Olt.

Asociaţiile de pescari reclamă faptul că braconajul şi pescuitul comercial distrug fauna de pe râul Olt. Oamenii au participat la protest în număr mare, în ciuda faptului că afară ploua torenţial. Ei spun că, de la o zi la alta, nu mai au ce să pescuiască din cauza faptului că peştele este prins cu plase monofilament sau, mai rău, folosindu-se curentul electric.

 

„Ne-am adunat aici pentru a stopa braconajul pe râul Olt, pentru a stopa pescuitul comercial. Toţi pescarii care merg pe râul Olt nu mai pot să pescuiască pentru că nu mai există peşte. Se pescuieşte haotic, comercial, iar braconajul este în floare. Zi de zi, peste tot, găsim numai braconieri şi plase monofilament. Nu mai poţi să dai la peşte nicăieri, peştele a dispărut complet de pe râul Olt”, susţine Doru Mara, unul dintre pescarii participanţi la protest.


Oamenii sunt nemulţumiţi şi de reacţia Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) şi îi acuză pe reprezentanţii acestei agenţii de faptul că sunt indiferenţi şi părtaşi la această stare de fapt.

 

„Am făcut numeroase demersuri, iar la unul dintre memoriile pe care le-am trimis la ANPA am primit ca răspuns că noi, pescarii sportivi, am fi de vină pentru lipsa peştelui pe Olt şi nicidecum pescuitul comercial şi braconajul. Braconierii merg zi de zi pe Olt”, mai spune pescarul.


La protestul de la Slatina au participat şi pescari din judeţele Dolj, Argeş Vâlcea şi Mureş. Aceştia au reclamat faptul că braconajul şi pescuitul comercial reprezintă o problemă pentru toată ţara.

 

„Noi ne-am alăturat protestului pentru a opri braconajul. Se braconează cinegetic şi piscicol, această situaţie este şi la noi în judeţ, dar problema este răspândită în toată ţara. Sperăm că vom reuşi să îi oprim”, a declarat un pescar din judeţul Mureş.


Unul dintre protestatarii de joi după-amiază a fost colonelul în rezervă Valentin Voicu, fost şef al Jandarmeriei Olt, instituţia care are atribuţii în combaterea braconajului piscicol. El a solicitat o inspecţie a ministrului Agriculturii la ANPA şi în judeţul Olt şi anularea tuturor autorizaţiilor pentru pescuit comercial.

 

„M-aţi emoţionat şi este foarte greu să vorbeşti când vezi tânăra generaţie că ne aduce reproşuri. Tocmai din această cauză suntem aici, ca să transmite mesajul nostru foarte clar: stop jafului pe râul Olt! Spun jaf pentru că principala instituţie a statului cu atribuţii în gestionarea fondului piscicol, în speţă ANPA, girează prin eliberarea de autorizaţii ilegale această situaţie. Deşi pe autorizaţiile de pescuit comercial sunt înscrise locuri de debarcare şi centre de primă vânzare, în teren, acestea lipsesc cu desăvârşire. Drept pentru care cerem ministrului Agriculturii să desfăşoare de îndată un control la Olt, vinovaţii să plătească, iar autorizaţiile de pescuit comercial să fie anulate”, a declarat Valentin Voicu.


O pată de culoare la protestul din faţa Prefecturii Olt a fost Cezar Avrămuţă, cunoscut drept Stegarul Dac, care a venit din Capitală să-i susţină pe pescari.

 

„Am fost slătinean timp de opt ani; la Slatina am făcut şcoala generală şi liceul, am auzit de nedreptăţile care se fac şi am venit să-i sprijin pe olteni. Toţi avem nevoie de sprijin şi doar uniţi putem să reuşim. Toată ţara trebuie să se unească şi să trimită la culcare politicienii corupţi. Ei sunt răul acestui neam”, a declarat el.


Pescarii au înaintat prefectului de Olt, Silviu Neacşu, un memoriu adresat ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, în care expun argumentele juridice care pot duce la stoparea braconajului şi pescuitului comercial pe râul Olt.

 

 

VEZI VIDEO:

 

 

 

Comentarii

Redacţia

2016-03-23 17:57:47

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...