Fermierii olteni nu mai consideră rapiţa o cultură profitabilă. Suprafaţa cultivată în judeţ a scăzut dramatic

Dacă în urmă cu trei-patru ani, la nivelul judeţului erau 30.000-40.000 de hectare cu rapiţă, în această vară au fost cultivate efectiv 4.000 de hectare. Interesul fermierilor olteni pentru rapiţă a scăzut dramatic, pentru că nu mai este considerată o cultură profitabilă.

Agricultorii din judeţ au din nou probleme cu rapiţa. Aceasta nu a răsărit din cauza secetei din vară.

Directorul Direcţiei Agricole Judeţene Olt, Ion Anuţa, a precizat că interesul fermierilor pentru această cultură a scăzut dramatic, iar la acest moment, la nivelul judeţului, sunt cultivate doar 4.000 de hectare cu rapiţă.

„Din statistici observăm că se cultivă suprafeţe tot mai mici cu rapiţă. Nu mai este o cultură atât de răspândită, condiţiile din acest an au făcut să avem din nou probleme cu răsăritul. Rapiţa se seamănă în mod normal începând cu 25 august, când a fost seceta cumplită. Terenul a fost pregătit extrem de prost. Dacă în anii trecuţi vorbeam de 30.000 - 40.000 de hectare cu rapiţă la nivelul judeţului, anul acesta au fost semănate doar 10.500 de hectare, iar acum pe rădăcină, cum spunem noi, nu ştiu dacă mai sunt 4.000 de hectare. Teama fermierilor că să nu piardă, perioada în care ea îşi are ciclul de dezvoltare fac ca agricultorii să evite această cultură. A fost ideea cu crearea de biocombustibili, rapiţa fiind o cultură care se preta foarte bine, dar iată că industria spune că sunt costuri mari. Nu ar mai fi profitabilă şi nu mai este atractivă”, a spus Anuţa.