Două sisteme de irigaţii din Olt, repornite de autorităţi. Zeci de legumicultori de la Stejeşti au solicitat apă gratuit pentru irigaţii

Două sisteme de irigaţii, ce nu mai funcţionau din 2009, au fost repuse în funcţiune de reprezentanţii ANIF, iar suprafaţa ce poate fi irigată a crescut la aproximativ 40.000 de hectare. După ce sistemul de irigaţii Sadova-Corabia a fost repornit, sâmbătă, de joi şi cel de la Bucşani-Cioroiu, zona Strejeşti, este la dispoziţia fermierilor din zonă, care pot trage apă dintr-un canal de şapte kilometri. Zeci de fermieri din această zonă au solicitat ANIF apă gratuit pentru irigaţii.

Sistemul de irigaţii Sadova-Corabia a fost executat în anii ’70 şi acoperă bazinul hidrografic Dunărea, cu o suprafaţă de peste 19.000 de hectare la nivelul judeţului. Fermierii din zonă au irigat intens până în 2009, când primeau şi subvenţii importante, apoi au renunţat din cauza costurilor ridicate.

Schimbarea legislaţiei din domeniu, de la începutul acestei luni, prin care cheltuielile aferente asigurării unui nivel optim al apei pentru irigaţii la staţiile de punere sub presiune sunt suportate integral de ANIF, face ca fermierii să nu mai stea la mâna cerului şi să-şi ude culturile gratuit, cu apă din canalele de irgaţii.

Directorul ANIF, Florin Barbu, a precizat că pentru sistemul de irigaţii de la Sadova-Corabia au fost contractate 3.400 de hectare. 

„Sistemul de irigaţii de la Sadova-Corabia funcţionează de sâmbătă, din 2009 era oprit, costurile fiind foarte mari. Noua legislaţie, apa fiind gratuită, va impulsiona din nou irigaţiile. Pentru această zonă sunt contractate 3.400 de hectare care vor fi irigate. Din trei sute de kilometri de canal, s-a introdus apă pe 51 de kilometri de canal, urmează să se bage şi pe restul, în funcţie de solicitări. Nu numai organizaţiile de udători pot să irige, ci şi fermierii mici şi mari, care pot iriga gratis cu motopompe, cu o simplă notificare către ANIF”, a spus Florin Barbu.

Zeci de solicitări pentru irgaţii din zona Strejeşti


În paralel cu acest sistem de irigaţii, autorităţile l-au pornit şi pe cel de la Bucşani-Cioroiu, din zona Strejeşti.

Şeful ANIF a precizat că a fost introdusă apă pe şapte kilometri de canal, zeci de legumicultori din zonă fiind interesaţi să-şi irige culturile.

„Am pus în funcţiune şi sistemul de la Strejeşti, Bucşani-Cioroiu, joi a fost băgată apă. Sunt şapte kilometri de canal cu apă. Avem 70 de solicitări de la fermierii din această zonă care vor să irige, pentru că mulţi se ocupă cu legumicultura. Fermierii nu suportă niciun cost, doar cheltuiala lor cu motorina de la motopompe. În rest, toată apa, energia şi costurile pentru aducerea apei pe canal sunt suportate de către ANIF”, a adăugat Barbu.

40.000 de hectare pot fi irigate, în Olt


La nivelul judeţului se pot iriga, la acest moment, aproximativ 40.000 de hectare, funcţionând patru sisteme de irigaţii.

„La nivelul judeţului funcţionează sistemele: Bucşani-Cioroiu, pentru 28.000 de hectare, şi Stoeneşti -Vişina. Terasa Caracal este funcţională doar pe o porţiune de trei kilometri, pe care se poate da apă, restul infrastructurii se află în reabilitare. Terasa Corabia funcţionează până la treapta a doua, de aici se pot iriga în jur de 10.000 de hectare. În total se pot iriga aproximativ 40.000 de hectare. Practic, sunt toate zonele acoperite, dar cererea este cam scăzută în judeţul Olt, oamenii nu se aşteptau să fie apa gratuită. Sperăm să se reorganizeze şi în celălalte zone şi să înceapă şi ei irigatul, aşa cum au început cei de la Strejeşti, unde avem solicitări”,
a conchis Barbu.