Director adjunct DAJ Olt: „Noile minimisuri vin ca o mănuşă, mai ales că programul le permite să aibă două culturi într-un an”

Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de hotărâre prin care se stabileşte acordarea unui ajutor de minimis pentru fermierii care cultivă castraveţi, ardei gras şi vinete în spaţii protejate, subvenţia fiind de o mie de euro. Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură (DAJ) Olt spun că vor fi foarte mulţi legumicultori din judeţ care vor accesa acest program.

Directorul adjunct al DAJ Olt, Ion Anuţa, a precizat că noile minimisuri anunţate de reprezentanţii structurii centrale vin ca o mănuşă pentru fermierii olteni. 

„Nu avem forma finală a acestui ajutor de minimis, deci nu putem vorbi momentan despre acest proiect. Având experienţa Programului Tomata, sunt convins că vor fi foarte mulţi fermieri din judeţ care vor accesa acest ajutor de minimis. Oricum cei care au solarii pun şi alte culturi, în afară de roşii. Noile minimisuri vin ca o mănuşă, mai ales că programul le primite să aibă două culturi într-un an”, a spus Anuţa.

Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de hotărâre prin care se stabileşte acordarea unui ajutor de minimis pentru fermierii care cultivă legume în spaţii protejate. Legumicultorii trebuie să cultive castraveţi, ardei gras şi vinete, valoarea ajutorului este de o mie de euro. Subvenţia se va acorda începând cu anul viitor, iar cererile vor putea fi depuse până cel mai târziu pe 17 februarie.

Aceştia trebuie să valorifice o producţie minimă de două mii de kilograme de castraveţi, până la 1 mai inclusiv, o mie de kilograme de ardei gras până la 15 mai, şi patru mii de kilograme de vinete până la 1 iunie inclusiv.

Beneficiarii vor depune o cerere de înscriere în program prin care solicită înregistrarea în Registrul unic pentru accesarea Programului de susţinere a legumelor în spaţii protejate, însoţită de următoarele documente:
a) copia actului de identitate;
b) copie a atestatului de producător;
c) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfășoară activitatea, după caz, în cazul persoanelor juridice, precum şi copie a B.I./C.I. al/a împuternicitului persoană fizică, după caz;
d) dovadă cont activ bancă/trezorerie;
e) adeverința în original, care să ateste, conform înscrisurilor din Registrul agricol, suprafaţa de teren cu spaţii protejate utilizată de solicitant;
f) declaraţie pe propria răspundere.