Dăncilă, la Craiova: „Drumul expres Craiova-Piteşti este în fază avansată”

Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni, la Craiova, că drumul expres este în fază avansată, adăugând că până la finalul anului vor fi relansate licitaţiile pentru tronsoanele 3 şi 4.

Dăncilă a afirmat că execuţia tronsoanelor drumului de mare viteză, care trec prin Dolj şi Olt, este în fază avansată.

„Concret, săptămâna trecută am început lucrările la primii kilometri de autostradă din Moldova şi pentru că suntem la Craiova, drumul expres Craiova-Piteşti este în fază avansată. Va avea o lungime de peste 121 de kilometri, are o valoare totală estimată de aproape cinci miliarde de lei, inclusiv TVA, iar pentru o realizare cât mai eficientă, obiectivul a fost împărţit în patru tronsoane. Contractele pentru proiectarea şi execuţia celor patru tronsoane au fost scoase la licitaţie din 2017, iar contractele pentru tronsoanele 1 şi 2 au fost semnate deja în decembrie 2018. Practic, anul acesta, tronsoanele 1 şi 2, în lungime de 56, 55 kilometri, şi cu o valoare însumată de peste două miliarde de lei, cu TVA, au intrat în linie dreaptă, aflându-se în faza de proiectare”, a declarat premierul, la Craiova.

Ea a adăugat că documentaţia aferentă tronsoanelor 3 şi 4, unde licitaţia a fost anulată de instanţă, va fi reactualizată.

„Trebuie să precizez că licitaţiile pentru tronsoanele 3 şi 4 au fost anulate de instanţă. În acest moment, documentaţia necesară acestor tronsoane se află în procedura de reactualizare pentru a putea fi lansată din nou licitaţia, anul acesta”, a mai declarat Dăncilă.

Potrivit CNAIR, tronsonul 1 al drumului expres are o lungime de 17,7 km (km 0+000 - km 17+700 și are ca punct de început desprinderea din varianta de ocolire Nord a municipiului Craiova, iar ca punct final, limita județului Dolj cu Olt. Acest tronson traversează teritoriile administrative ale următoarelor localități: Craiova, Ghercești, Pielești și Robănești.

Tronsonul 2 cu o lungime de 39,85 km (km 17+700 - km 57+550) și are ca punct de început limita dintre județele Dolj și Olt, iar ca punct final, după Municipiul Slatina, la intersecția cu DN 65. Acesta traversează teritoriile administrative ale următoarelor localități: Balș, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi, Slatina și Valea Mare.

Tronsonul 2 este împărțit în 2 loturi, după cum urmează: Lotul 1 cu o lungime de 18,5 (km 17+700 – Km 36+200) și Lotul 2 îm lungime de 21,35 (km 36+200– Km 57+550).

Prin execuția lotului 1 se va realiza decongestionarea traficului de pe raza localității Balș, iar prin cea a lotului 2 se va realiza decongestionarea traficului de pe raza localității Slatina, prin redirectionarea traficului în afara localităților.

Câștigătorul desemnat pentru Tronsonul 1 este Tirrena Scavi S.p.A. (Italia) cu o valoare a ofertei de 358.179.480,69 LEI fără TVA, echivalentul a 76 milioane euro fără TVA.

Câștigatorul desemnat pentru Tronsonul 2 - Lotul 1 este Asocierea SA&PE Construct SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL - Consitrans SRL (România) cu o valoare a ofertei de 661.452.009,54 lei fără TVA, echivalentul a aproximativ 141 milioane euro fără TVA.

Câștigatorul desemnat pentru Tronsonul 2 - Lotul 2 este tot Asocierea SA&PE Construct SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL - Consitrans SRL (Romania) cu o valoare a ofertei de 792.189.981,56 lei fără TVA, echivalentul a aproximativ 168 milioane euro fără TVA.