Conducerea Direcţiei Silvice Olt vrea să regenereze pădurile olteneşti doar cu specii indigene

Directorul Direcţiei Silvice Olt, Cătălin Matei, şi-a propus ca obiective, în acest an, creşterea veniturilor încasate de instituţie, dar şi promovarea pădurilor cu specii indigene. Practic, pădurile din judeţ vor fi regenerate cu specii precum stejarul, gârniţa, frasinul, plopul alb, care au existat cu secole în urmă pe aceste meleaguri.

Direcţia Silvică Olt vrea să-şi sporească simţitor încasările din vânătoare, plante medicinale, din vânzarea fructelor de pădure, dar şi o exploatare mai eficientă a Păstrăvăriei de la Ianca.

Directorul instituţiei, Cătălin Matei, a precizat că venituri consistente pot aduce şi contractele de prestări servicii silivce.

„Ne-am propus să creştem din veniturile totale pe cele realizate din valorificarea produseor nelemnoase. Adică ne dorim încasări mai mari din vânătoare, fructe de pădure, plante medicinale, o exploatare mai eficientă a Păstrăvăriei de la Ianca. Putem avea un nivel de încasări mai bun şi la contractele de prestări servicii silvice, adică paza pădurilor private”, a spus Matei.

Un alt obiectiv este asigurarea regenerării pădurii şi revenirea la tipul natural fundamental de pădure.

„Adică vom promova speciile indigene precum stejarul, gârniţa, frasinul, plopul alb, cer, care au existat dintotdeauna pe aceste meleaguri. De exemplu, salcâmul este o specie venită din America”, a adăugat Cătălin Matei.

Totodată, conducerea instituţiei vrea o valorificare superioară a masei lemnoase, urmând a fi pusă pe piaţă întreaga cantitate de masă lemnoasă stabilită pentru acest an, 94.000 metri cubi.

„Această cantitate nu este suficientă pentru asigurarea necesarului, dar atât pot suporta pădurile din Olt”, a conchis Matei.