Sănătate

2018-12-19, 15:08:28

Chirurgul Cătălin Dudu: „Există o teamă în rândul medicilor că rămân fără case, pentru că nu avem o lege a malpraxisului corectă”

Medicii slătineni sunt nemulţumiţi de actuala lege a malpraxisului şi cer modificarea ei. Vicepreşedintele Camerei Federative a Medicilor Olt, medicul Cătălin Dudu, spune că legea este neclară.

Chirurgul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Cătălin Dudu, spune că nu este normal ca asigurarea de malpraxis să fie plătită de către medici.

„Asigurarea de malpraxis este plătită de către medici, legea actuală aşa prevede. Nu este normal. Noi sperăm ca în următorul act normativ al malpraxisului, care se află în discuţie, să se prevadă ca această asigurare să fie plătită de către spital, iar despăgubirile să fie acoperite de către firmele de asigurări. Nu aşa cum se întâmplă acum. Avem promisiuni de ceva timp că această lege va fi modificată, însă este în stadiul de proiect de lege. Noi, ca şi structură sindicală, avem o propunere pe această temă, dar, din păcate, nu o putem impune”, a spus doctorul Cătălin Dudu.

Acesta spune că legea este neclară, iar medicii ajung să plătească sume mari de bani ca despăgubiri, deşi în cazul unei erori firmele de asigurări ar trebui să acopere daunele stabilite de instanţă victimelor sau aparţinătorilor.

„Există o teamă în rândul medicilor că rămân fără case, pentru că nu există o lege a malpraxisului corectă, clară. Se ajunge la despăgubiri de sute de mii de euro, total nejustificate fără nicio legătură cu realitatea. Niciun medic nu îşi permite să plătească aceste despăgubiri, nu spun că nu sunt meritate, dar este normal să fie suportate de către firmele de asigurare. Este în interesul pacientului ca aceste sume să fie plătite de către firmele de asigurare. Banii sunt recuperaţi mai uşor, decât de la un medic”,
a adăugat Cătălin Dudu.

Malpraxisul este definit ca eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice.

Comentarii

Redacţia

2018-12-19 15:08:28

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...