Cătălin Rotea: „Suma alocată de CJ Olt, anul acesta, pentru investiţii este de 15 milioane de lei. Nu ştiu dacă în ţară mai există un consiliu care să dea atâţia bani unui spital judeţean”

Peste 41.000 de pacienţi au fost internaţi în 2017 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, totalul zilelor de spitalizare sărind de 322.000. Oltenii vin şi îşi tratează afecţiunile în cea mai mare unitate din judeţ. În acelaşi timp, tot mai mulţi pacienţi din alte judeţe dau credit medicilor slătineni.

Investiţiile derulate de Consiliul Judeţean Olt în corpurile de clădire şi aparatură, cooptarea de medici tineri care au diversificat serviciile medicale, dar şi creşterea condiţiilor hoteliere au scos din anonimat unitatea spitalicească de pe malurile Oltului. Forul judeţean va continua investiţiile şi în acest an, suma alocată SJU Slatina ridicându-se la 15 milioane de lei. Managerul spitalului slătinean, Cătălin Rotea, a vorbit despre investiţiile ce vor fi derulate în acest an, mai ales că suma alocată este una generoasă.

Cum vor fi derulate investiţiile la nivelul unităţii medicale în acest an? Care sunt priorităţile?
Investiţiile prioritare în 2018 la Spitalul Slatina sunt direcţionate pe trei axe principale. Prima se referă la investiţiile majore în ceea ce înseamnă reabilitarea capitală a construcţiilor spitalului. Avem, pe de o parte, depus la CNI, chiar am răspuns unor clarificări în această perioadă, proiectul pentru reabilitarea corpului central, în valoare de 17 milioane de lei. Acest proiect va fi scos la licitaţie de CNI în perioada aprilie-mai, anul acesta. Avem indicatorii tehnico-economici aprobaţi pentru trei obiective de investiţii ce vor fi realizate de către CJ Olt, reabilitarea creşei nr. 1, unde se va muta Secţia de Psihiatrie şi Centrul de Sănătate Mintală. Este un proiect în valoare de şase milioane de lei, construcţii plus montaj, fără dotări. Vreau să scoatem la licitaţie această lucrare în martie. Privind investiţiile în construcţii, CJ Olt a depus pe POR un proiect pentru reabilitarea termică a tuturor corpurilor spitalului.

Corpul medical va fi şi el reabilitat. La cât se ridică investiţiile?

Avem un proiect şi pentru reabilitarea completă a Corpului medical, în valoare de şapte milioane de lei. Vorbim aici de o reabilitare completă a întregii clădiri, licitaţia urmând a fi organizată în martie. Fondurile pentru toate aceste investiţii sunt asigurate integral de CJ Olt. Am făcut solicitare şi către Ministerul Sănătăţii şi se va completa cu sumele pe care eventual structura centrală le va aloca.

Mai sunt patru etaje de reabilitat în Blocul Materno-Infantil. Când vor fi dermarate lucrările aici?
Este aprobată reabilitarea ultimelor patru etaje rămase din Blocul Materno-Infantil, un proiect în valoare de opt milioane de lei, care va fi demarat în cea de  a doua jumătate a acestui an, poate în primăvara anului viitor. Nu putem începe reparaţii capitale în toate corpurile de clădire. Vor intra în reabilitare etajele 5, 6 şi 9, adică secţiile de Ginecologie şi Recuperarea Neuromotorie. Proiectul de reabilitare a secţiilor de Pediatrie şi Neonatologie se va încheia luna aceasta. Acesta a vizate etajele trei, patru, şapte şi opt.

Pe Secţia de Pediatrie a fost organizat un loc de joacă, ce activităţi vor putea derula copiii acolo?
Un lucru foarte important, la iniţiativa unor voluntari, angajaţi ai Bibliotecii Judeţene Olt, două doamne vor veni trei-patru ore pe zi să facă activităţi recreative cu copiii. Să picteze, să danseze, să citească, să se uite la desene, pentru că la Pediatrie am reuşit să amenajăm şi un loc de joacă. Am primit o sponsorizare de la un supermarket din Slatina, care ne-a donat jucării în valoare de opt mii de lei. Este un loc în care copiii care sunt bolnavi vor putea să treacă mai uşor peste perioada de spitalizare. Locul de joacă a fost dotat cu mobilier nou, de fapt toate etajele reabilitate au primit inclusiv mobilier nou.

Aţi vorbit despre trei direcţii importante de investiţii. Care este cea de-a doua componentă?

O altă componentă a investiţiilor o vor reprezenta echipamentele medicale. Avem aprobată o sumă de opt milioane de lei, o sumă generoasă care permite achiziţii foarte importante de echipamente medicale. Cele mai importante achiziţii pe care ne-am propus să le facem în acest an sunt: o linie chirurgicală laparoscopică full HD, o instalaţie digitală pentru Corpul medical, un aparat de anestezie, un aparat de ventilaţie, aparat de dializă, o instalaţie radiologică pentru Urologie, o linie de artroscopie pentru Ortopedie şi un aparat pentru Oftalmologie care ne va permite să facem operaţii de cataractă în condiţii rapide şi mult mai eficiente pentru pacient din punct de vedere al recuperării.

Se vorbeşte despre şase lifturi noi. Când va avea Spitalul Slatina aceste ascensoare?

Săptămâna trecută, am semnat contractul de achiziţie pentru şase ascensoare, cinci în Blocul Materno-Infantil şi unul în Medicală. Nu au existat contestaţii în atribuirea contractului, firma desemnată fiind Konea Ascensorul. Am avut o discuţie cu angajaţii firmei, iar angajamentul lor a fost că în maximum patru luni vom avem minimum un lift nou în Blocul Materno şi unul în Medicală. Acestea sunt primele de care se vor ocupa. Lifturile din Maternitate sunt montate de când s-a construit clădirea, din 1986, sunt foarte vechi şi era necesară înlocuirea lor.

Ce secţii sau compartimente de la nivelul Spitalului Slatina vor mai primi echipamente noi?

Tot pe partea de echipamente, împreună cu Consiliul Judeţean Olt lucrăm la un proiect pentru  UPU Slatina, în valoare de un milion de euro. Lucrăm la documentaţie, urmând ca la finalul acestei luni, în sedinţa CJ, să se aprobe indicatorii tehnico-economici, iar în martie să se depună proiectul pe POR pentru dotarea UPU. În acest proiect avem două element principale. Un nou Computer Tomograf pe care vrem să-l achiziţionăm şi un aparat de radiologie, care să fie situat exact în zona de Urgenţe. Avem o cameră care este goală în momentul de faţă, iar aparatul va fi montat acolo, pentru ca Urgenţele să nu mai piardă timp pentru a urca cu liftul la etajul unu. Practic, pacientul să fie investigat la Urgenţe.

Care sunt cele mai importante investiţii pentru managerul Cătălin Rotea?

Investiţiile în două secţii le consider foarte importante. Pe de o parte, Secţia de Pediatrie, pentru că vorbim de copiii noştri, este important ca ei să beneficieze de condiţii hoteliere foarte bune. A doua secţie cu un impactpsihologic foarte mare, mi-aş dori să văd cât mai repede finalizate lucrările de aici, este Oncologia. Aici vin pacienţi cu boli foarte grave, adică cancer, sunt situaţii în care sunt puşi şi câte doi pacienţi în pat, pentru că numărul este foarte mare. Altă variantă nu avem, pentru că acesta este spaţiul fizic pe care îl deţinem. Mulţi pacienţi sunt cu boli foarte grave, în faze terminale. Ei nu au un spaţiu unde să comunice cu aparţinătorii, în care să-şi petreacă mai mult timp cu familia, pentru că în multe cazuri vorbim de o paliaţie sau de o creştere a calităţii vieţii. În proiectul pe care îl avem pentru reabilitarea Secţiei de Oncologie am strecurat şi un spaţiu în care pacientul să petreacă timp cu aparţinătorii.

În ce stadiu sunt lucrările la Ambulatoriul Drăgăneşti?
În acest moment, este în curs de reabilitare capitală ambulatoriul de la Drăgăneşti. Este o lucrare care va fi executată până cel mai târziu în luna iulie a acestui an. Investiţiile sunt suportate din fondurile CJ Olt, suma ridicându-se la 1,7-1,8 milioane de lei.  

În paralel cu investiţiile în corpurile de clădire şi în echipamentele medicale, ce faceţi pentru instruirea personalului medical?

Pe 29 ianuarie am semnat contractul de finanţare pe Programul Operaţional Capital Uman. Slatina este centru de excelenţă pentru instruirea personalului medical implicat în implementarea programelor prioritare de sănătate. Este un proiect în valoare de zece milioane de lei, care presupune specializarea personalului medico-sanitar, atât medici, cât şi asistenţi, urmând să intre în program aproximativ şapte sute de cadre medicale. Este posibil să fie cooptat şi personal medical de la unităţile medicale din judeţ, dar şi de la partenerii de la Bucureşti.

Ce şi-a propus să facă managerul spitalului slătinean, în acest an, pentru creşterea confortului pacienţilor?
A treia linie la care mă refeream pe partea de investiţii este creşterea confortului pacientului. Dacă în decembrie anul trecut am dotat saloanele cu frigidere, în martie vom pune televizoare în saloane. Vom continua să înlocuim mobilierul, să achiziţionăm paturi noi, dar principiul este ca acolo unde reabilităm o secţie să revenim imediat cu mobilier nou. Legat de posibilele comentarii care pot să apară, conform cărora mai sunt zone ale spitalului ce ar trebui reabilitate, dar că noi cheltuim bani pentru televizoare, este foarte adevărat că spitalul trebuie reabilitat. Astfel, am şi dat drumul la toate aceste investiţii şi studii de fezabilitate. Dar reabilitarea nu poate fi făcută peste noapte. Investiţia pe care o facem pentru a dota aceste saloane cu televizioare este de circa 70.000 lei, o sumă destul de mică raportată la bugetul spitalului. Şi nu cred că este un efort financiar mult prea mare. Totodată, vom încheia un acord cadru pentru montarea sistemelor de acces cu cartelă pentru toate secţiile. Acestea vor fi instalate pe măsură ce vom reabilita secţiile.

Spitalul Slatina mai are secţii cu deficit de medici?
Vom mai scoate la concurs un post de medic pe Secţia de Cardiologie, în rest majoritatea secţiilor sunt acoperite, conform unor standarde minime, referindu-mă la normativ. Trebuie să obţinem acordul CJ Olt, pentru că undeva în martie trebuie să scoatem la concurs 30 de posturi pentru asistenţi, brancardieri, registratori, infirmieri.

Mulţi pacienţi din alte judeţe aleg să vină să se trateze la Slatina. Care ar fi explicaţia?
Este adevărat că numărul pacienţilor din alte localităţi care aleg să se trateze la Slatina a crescut foarte mult. Pe de o parte, spitalul a beneficiat, începând cu 2010-2011, de investiţii foarte mari din partea CJ Olt, de sume foarte mari alocate. Ca să dau un exemplu, suma alocată de CJ Olt, anul acesta, este de 15 milioane de lei, este o sumă foarte mare. Nu ştiu dacă în ţară mai există un consiliu judeţean care să dea atâţia bani unui spital judeţean. În al doilea rând, sunt mulţi medici tineri din zona Craiova care au crescut calitatea actului medical la nivelul spitalului şi care conlucrează foarte bine cu medicii cu experienţă care existau în spital. De asemenea, calitatea actului medical a crescut, dar au fost diversificate şi intervenţiile medicale ce sunt făcute la Slatina. Adresabilitateatea a crescut. Dacă în 2016 am avut un ICM (n. red. - indicator caz medical) de 1,24, 2017 s-a încheiat cu ICM de 1,31. Acest lucru înseamnă şi un contract mai mare cu CAS Olt, cu circa şase-şapte milioane de lei. Ne propunem ca acest ICM să crească, pe de o parte prin diversificarea serviciilor medicale, dar şi prin faptul că vom dota cu echipamente noi ce ne vor ajuta la creşterea punctajului în contractul cu CAS Olt. Consider că spitalul Slatina a vut un management bun spre foarte bun în perioada 2012-2017.

Câţi pacienţi au tranzitat SJU Slatina, anul trecut?
Anul trecut, am avut internări efective 41.364 persoane, din care acuţi 38.498, iar cronici 2.866. Rata de ocupare a paturilor a fost de 76,5 la sută, iar numărul  total de zile de spitalizare s-a ridicat la 322.078. Ca număr de consultaţii pe Ambulatioriu, pe analize, pe UPU am ajuns la 258.411. 

Cât de complicat este să lucrezi cu personalul medical şi în special cu doctorii? Cât de greu v-a fost să vă adaptaţi la Spitalul Slatina?
Eu consider că m-am adaptat foarte repede. Este adevărat că personalul medical, şi vorbesc aici de medici, asistenţi, infirmieri şi brancardieri, reprezintă o categorie aparte. Ei sunt cei în mâna cărora ne lăsăm viaţa. Fiecare categorie are rolul său, dar parcă atunci când ajungem să ne lovim de un medic, sentimentele pe care le trăim sunt mai puternice decât oricare altele care ne-ar putea încerca. Pentru mine, care am trecut prin destul de multe funcţii în ultimii ani, unele în aparatul central, ca secretar de stat, sau în aparatul local, ca prefect, pot să spun cu mâna pe inimă că este cel mai motivant şi mai frumos loc de muncă pe care l-am avut, pentru că vezi foarte rapid rezultatele muncii pe care o depui. Aici, rezultatele sunt cuantificabile. Dacă atunci când îmi voi încheia mandatul de manager al spitalului, măcar un om din sutele de mii de pacienţi care au trecut pe aici a plecat un pic mai bine şi datorită muncii pe care eu am depus-o, atunci am o satisfacţie aparte.