Aurel Vlaicu şi aventura sa de la Slatina. Primul mesaj transmis pe calea aerului din istoria Armatei Române a fost pe ruta Slatina - Piatra-Olt

În 1910 manevre militare vor fi derulate în zona de sud a ţării, inclusiv la Slatina. Aurel Vlaicu sosea în Gara Slatina cu aeroplanul său pe care îl reasambla şi, după ce urca la o înălţime apreciabilă, zbura peste Valea Oltului, ajungând în 35 de minute la Piatra-Olt. Astfel, pe ruta Slatina - Piatra-Olt a fost transmis pentru prima dată un mesaj militar pe calea aerului în cadrul Armatei Române.

Încă din liceu, Aurel Vlaicu a fost preocupat de zborul mecanic. Visul său devine realitate în 1910, când construieşte, în cadrul Arsenalului armatei, aeroplanul „Vlaicu I”.

Cu avionul inventat, construit și pilotat de el, efectuează primul raid aerian din țară pe 17 iunie 1910, pe câmpul Cotroceniului. Tot cu acest avion, Aurel Vlaicu înregistrează o altă premieră națională: primul zbor militar din România. Slatina avea să rămână în istorie.

Istoricul Aurelia Grosu spune că Slatina fusese evaluată anterior de regele Carol I în vederea acestor operaţiuni militare.

„În acest scop, Aurel Vlaicu participă la manevrele militare ale Armatei Române din toamna anului 1910 desfășurate în zona noastră. De altfel, Regele Carol I evaluase cu ceva timp în urmă poziția geostrategică a Slatinei prin care a trecut de mai multe ori, fie oprindu-se în Gara Slatina cu prilejul unor călătorii, fie venind în oraș pentru a inspecta instituții și unități militare. De fiecare dată, regele a fost găzduit de oameni importanți ai urbei, care aveau și casele cele mai frumoase: Cumpănășescu, Pfitner, Fântâneanu. Cea mai importantă a fost vizita din anul 1887, când a stat cinci zile pentru a participa la marile exerciții militare desfășurate pe dealurile Grădiște și Malul Livezi, Carol I consemnând în memoriile sale impresii frumoase despre Slatina”,
a spus Aurelia Grosu.

Aeroplanul demontat în bucăţi a fost adus la Slatina cu trenul, acesta fiind reasamblat pe câmpul din faţa Gării Slatina. Aurel Vlaicu urma să transporte pe calea aerului un ordin de operaţiuni militare.

„Pentru manevrele militare din toamna anului 1910, Aurel Vlaicu transportă aeroplanul demontat în bucăți, cu trenul de la București la Slatina. Pe câmpul din fața gării, reasamblează aeroplanul, fiind gata de zbor în ziua de 26 septembrie 1910. A doua zi, pe 27 septembrie, Aurel Vlaicu urma să transporte, pe calea aerului, un ordin de operații militare, făcând legătura între două unități ale aceluiași comandament. Regele Carol I îi înmânează ordinul, cu misiunea transportării acestuia, pe calea aerului, la unitatea de la Piatra”, a adăugat Aurelia Grosu.

Aurel Vlaicu a zburat la 500 de metri deasupra râului Olt, ajungând în ceva mai mult de o jumătate de oră la Piatra-Olt.

„Pe un vânt puternic a decolat și a zburat la înălțimea de 500 de metri, traversând râul Olt și ajungând la Piatra după 35 minute de zbor. Aurel Vlaicu oprește motorul avionului la numai zece metri distanță de conducătorii manevrelor, înmânându-i prințului moștenitor Ferdinand ordinul militar. Pe lângă prințul moștenitor Ferdinand, la Piatra-Olt se mai aflau: prințul Carol, principii Frederik Victor și Joseph de Hohenzollern, primul ministru Ion I.C. Brătianu, ministrul de Război, generalul Grigore Constantin Crăiniceanu. Acesta din urmă l-a felicitat și l-a răsplătit cu suma de 50.000 lei”, a declarat Aurelia Grosu.

Istoricul slătinean este de părere că zborul de la Slatina la Piatra-Olt a fost un adevărat triumf al Aviaţiei Române.

„Pentru acea epocă, zborul de la Slatina la Piatra-Olt a fost un adevărat triumf al Aviației Române. Prin realizarea acestui zbor, România devenea a doua țară din lume, după Franța (august 1910), care a folosit avionul în acțiuni militare. De altfel, aparatul cu care Aurel Vlaicu a efectuat acest zbor, „Vlaicu I”, model 1910, a fost primul avion din dotarea Armatei Române. Printre martorii evenimentului din 27 septembrie 1910 s-a aflat și generalul-maior Gheorghe Negrescu, care a deservit manevrele militare de la Slatina și Piatra-Olt. Peste ani, Gheorghe Negrescu reînvie emoția zilei primului zbor militar: «În ultima zi a manevrelor a avut loc un eveniment remarcabil, deasupra câmpului de manevre a apărut o mașină zburătoare. Era Aurel Vlaicu cu aeroplanul lui. Vlaicu a decolat de pe un teren de lângă Gara Slatina și urcând la o înălțime apreciabilă, într-un zbor majestuos deasupra văii Oltului, s-a îndreptat spre Piatra-Olt, unde se afla direcția manevrelor. După ce a aterizat pe câmpul de lângă Gara Piatra-Olt, a predat mesajul ce-i fusese încredințat, mesaj transportat pentru prima oară pe calea aerului, în cadrul Armatei Române»”,
a conchis Aurelia Grosu.

FOTO1: Aurel Vlaicu şi aeroplanul  „Vlaicu I"

FOTO 2: Gara Slatina