Atenţionare de la DSP Olt: „Dupa perioada de post, supra-alimentaţia în timpul Sărbătorilor Pascale poate pune sănătatea şi chiar viaţa în pericol”

Specialiştii DSP Olt atrag atenţia că masa copioasă de Paşte, care vine după post, poate avea consecinţe negative asupra sănătăţii. Mai mult de atât, supra-alimentaţia poate pune chiar viaţa în pericol.

Cei de la DSP Olt recomandă cumpătarea, pentru ca oltenii să nu ajungă pe mâna medicilor chiar în perioada Sărbătorilor Pascale.

„Masa copioasă de Paşte vine imediat după o săptămână sau mai multe de post, atunci cand meniul zilnic a fost sărac în proteine. Dupa perioada de post, supra-alimentaţia în timpul Sărbătorilor Pascale poate pune sănătatea şi chiar viaţa în pericol. Specialiştii recomandă cumpătare, pentru a evita problemele cauzate de excesul alimentar”, se arată într-un comunicat al DSP Olt.

Trebuie să fie vigilenţi, în primul rând, oltenii care se confruntă cu boli cronice.

„Vedetele meniului pascal sunt carnea de miel şi ouăle roşii. Ele sunt însă destul de grele pentru organism, de aceea se recomandă cumpătare în privinţa lor. Carnea de miel conţine mult colagen şi este greu digerabilă. Ca alternative, se pot folosi carnea de vită, peşte sau curcan. La masa de Paşte nu ar trebuie mâncate mai mult de două ouă, mai ales dacă, pe lângă ele, există şi drob, ciorbă şi friptură de miel, cozonac, băuturi alcoolice, maioneză şi sosuri grase. Cardiacii nu trebuie să se abată de la regimul prescris de medic şi să mănânce nesărat. Cei cu afectiuni renale ar trebui sa consume cu prudenţă ouă şi carne, iar diabeticii să evite zahărul. Se recomandă o pauză de cel puţin trei ore între mese şi consumul mai mare de legume. Ideal este să consumăm puţin din toate fără a face excese”, spun cei de la DSP Olt.

În vederea prevenirii unor situaţii neplăcute cauzate de excesele alimentare sau pregătirea necorespunzătoare a alimentelor, DSP Olt recomandă: alegerea cu grijă a locului de unde se fac cumpărăturile, nu se va cumpăra de la vânzătorii  ambulanţi de pe marginea drumului, ci numai din locuri autorizate; verificarea valabilităţii produselor şi a modului de depozitare mai ales când este vorba de   lactate, ouă, carne; produsele perisabile trebuie depozitate corespunzător, refrigerate la temperaturile indicate pe etichete în condiţii optime; asigurarea igienei înaintea preparării alimentelor; prepararea corespunzătoare a alimentelor.