Îmbrăcămintea din lână pentru copii – ce beneficii oferă?

Din cele mai îndepărtate timpuri, lâna era un material preferat pentru hainele și așternuturile copiilor, fiind considerat un material cu adevărat miraculos. Și asta pe bună dreptate, deoarece toate tipurile lână sunt naturale și hipoalergenice, izolatoare și reglatoare de temperatură, dar totodată elimină umiditatea și resping umezeala. Lâna mai este și foarte rezistentă la mirosuri și la pete, este biodegradabilă și deține proprietăți de autocurățare. Iată, așadar, de ce lâna este un material atât de lăudat pentru hainele și așternuturile copiilor. 


Lâna – este recomandată pentru copiii cu piele sensibilă?

Majoritatea părinților, în special acei părinți care au copii cu piele foarte sensibilă, se întreabă dacă lâna va irita pielea copilului lor. Mulți dintre noi am avut nenorocul de a fi purtat un pulover din lână care ne-a lăsat senzația de mâncărime și ne-a creat iritații, de aici și suspiciunile în privința lânei. Ca lâna să nu creeze senzația de mâncărime, pe de o parte contează foarte mult modalitatea de prelucrare, iar pe de altă parte, contează și mai mult tipul de lână. De la lână Alpaca, lâna mohair, lâna cașmir și până la lâna extravirgină, există mai multe tipuri de lână, fiecare cu proprietățile sale. O lână de foarte bună calitate va fi deosebit de moale, așa că firele de lână nu pot cauza senzația de mâncărime, iritații sau zgârieturi. Oamenii de știință au concluzionat că alergia la lână este foarte rară și, dacă cineva pare să aibă o reacție adversă la lână, fie lâna nu a fost de cea mai bună calitate, fie la prelucrarea sa s-au folosit anumite substanțe chimice care au declanșat acea alergie. Utilizarea lânii organice sau ecologice rezolvă, de obicei, această problemă. O șuviță de lână este formată din trei straturi, și anume Keratina, stratul solzos și stratul exterior. Keratina este o proteină care menține stabilă temperatura corpului, în timp ce al doilea strat este format din solzi minusculi suprapuși care împing murdăria în timp ce se freacă între ei, oferind lânei proprietatea de autocurățare. Cel de-al treilea strat, adică stratul exterior este mai degrabă o peliculă cerată, rezistentă la apă, care împiedică apa și umezeala. Toate aceste atribuite naturale fac ca lâna să fie un material foarte delicat și prietenos cu pielea copiilor, chiar dacă micuțul suferă de eczeme sau de alte afecțiuni ale pielii. Dacă nu v-ați mai îmbrăcat niciodată copilul în haine din lână, puteți încerca un overall lână care se poartă peste primul strat de haine, fiind astfel ținuta ideală pentru sezonul rece.

Cum poate lâna să regleze temperatura corpului?

Se știe că lâna este reglatoare de temperatură, însă ce înseamnă mai exact reglarea temperaturii? Mai precis, reglarea temperaturii este capacitatea lânii de a menține corpul copilului cald atunci când temperaturile sunt mai scăzute și răcoros pe vreme caldă. Cu alte cuvinte, hainele din lână sunt potrivite atât vara, cât și iarna, așa că o jachetă din lână este indispensabilă în garderoba copilului. Poate că vă întrebați acum de ce este importantă reglarea temperaturii. Până la vârsta de aproximativ 18 luni, bebelușilor le este greu să își regleze propria temperatură, mai ales dacă s-au născut prematuri sau cu o greutate mică. Micuții, în special dacă sunt bolnavi sau s-au născut prematur, pierd rapid căldura corpului dacă nu sunt ținuți strâns îmbrăcați. Puteți oricând să verificați ceafa sau stomacul copilului pentru a determina dacă îi este prea cald sau prea frig. Pe vreme rece, lâna creează o barieră izolatoare prin captarea aerului cald și reținerea acestuia lângă piele, creând astfel microclimatul perfect. Pe vreme caldă, lână acționează ca o barieră de răcire prin eliminarea transpirației, așa că hainele din lână sunt recomandate și în timpul verii.