Greva profesorilor obligă Ministerul să amâne evaluarea Evaluarea Naţională pentru elevii din clasa a VI-a

Evaluarea Naţională pentru clasa VI-a a fost amânată, în urma grevei profesorilor, potrivit unei informări a Ministerului Educaţiei Naţionale.

Potrivit sursei citate, a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2022 - 2023.

Astfel, Evaluarea Naţională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 30 mai (limbă şi comunicare), respectiv 31 mai (matematică şi ştiinţe ale naturii).

Sindicaliştii din educaţie continuă greva generală din educaţie pentru a doua zi consecutiv. Aceştia cer ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.

Luni, niciun oficial nu a reluat negocierile cu sindicaliștii. Premierul Nicolae Ciucă ar urma să aibă astăzi consultări cu reprezentanții asociațiilor de părinți și de elevi la Palatul Victoriei, conform agendei oficiale.

În majoritatea școlile din România nu se vor ține cursuri pentru a doua zi consecutiv, aceasta fiind prima grevă generală după 18 ani. Sindicatale și guvernanții nu s-au întâlnit pentru a relua discuțiile, dar și-au transmis mesaje de la distanță.

Înghețarea anului școlar nu este luată în calcul în niciun scenariu, a spus luni secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion. Acesta a declarat la Radio România Actualități că luni au fost în grevă între 60 și 70% dintre angajații din școli și că Ministerul Educației nu va face publice listele cu procente de participare, pe școli, pentru că ar putea duce la o etichetare a unităților de învățământ. „Oricum, amplitudinea mișcării de protest este una importantă”, a subliniat secretarul de stat.