Descoperirea a fost făcută de Primăria Piatra-Olt. Deşi SC Tehnocons Utilaje SRL, cu sediul social în Bucureşti şi cu punct de lucru la Piatra-Olt, este proprietara perimetrului cu pricina, ea nu poate exploata agregate minerale decât în baza unui permis de exploatare eliberat de ANRM, document pe care nu-l are.
„În urmă cu trei zile am observat activitate în zona cu pricina. Reprezentanţii firmei alimentau utilajele cu carburant. Eu mi-am dat seama că urma să se exploateze agregate minerale şi ştiam că firma nu are documente legale, cel puţin pe partea primăriei de competenţă, aşa că i-am atenţionat să nu extragă balast. Nu m-au ascultat. Miercuri seara, în jurul orei 23.40, i-am surprins în plină activitate, transportând cantităţi impresionante de piatră extrasă la staţia de sortare pe care firma o deţine pe raza oraşului. Am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru a conserva natura flagrantului, pentru a se putea dovedi ulterior încălcarea legii”, a declarat Robert Munteanu, viceprimarul oraşului Piatra-Olt.
El s-a plâns că, deşi a solicitat sprijinul oamenilor legii, nu l-a obţinut, şeful Poliţiei Piatra-Olt refuzându-l direct.
„I-am cerut personal şefului Poliţiei Piatra-Olt, domnul Avram, sprijinul în a putea păstra dovezile flagrantului, dar am fost refuzat, domnul Avram spunându-mi că poliţia are mari belele şi că nu mă poate ajuta. Nu ştiu cu ce greutăţi se confruntă poliţiştii din Piatra-Olt de nu pot sprijini un demers menit să dovedească o faptă gravă. Legea e complicată, greu se poate dovedi o astfel de infracţiune, iar când există o ocazie de genul celei pe care noi am observat-o, poliţia are altă treabă, probabil e ocupată cu furturile de fier vechi, deşi nimeni nu e prins, sau cu radarul prin boscheţi. Abia ulterior, la presiuni, ni s-a dat un agent pentru legitimarea celor surprinşi asupra faptei. Nu pot înţelege în ruptul capului de ce Poliţia Piatra-Olt refuză să colaboreze cu instituţii publice în cazuri atât de limpezi, precum cazul la care mă refer”, s-a plâns Robert Munteanu.
Pentru că firmei îi lipsea şi autorizaţia de construire necesară activităţilor de balastieră, SC Tehnocons Utilaje SRL a fost amendată de Primăria Piatra-Olt cu 1.000 de lei, în conformitate cu Legea Construcţiilor.
Recidivă
Cum era de aşteptat, în timpul controlului derulat joi la faţa locului de Agenţia Naţională a Resurselor Minerale, societatea cu pricina nu a putut prezenta permis de exploatare a resurselor minerale.
„Ce se întâmplă? Această firmă, Tehnocons Utilaje SRL, care are sediul social în Bucureşti şi la care acţionar majoritar am înţeles că este un domn Gabi Diaconu, a cumpărat de la primărie o excavaţie de resurse minerale pentru amenajarea unui bazin piscicol. Eu am fost anunţat de reprezentanţii primăriei că, miercuri seară, firma a extras piatră şi nisip şi că nu ar deţine documente legale în acest sens. Azi (joi - n.r.) am sosit şi, împreună cu reprezentanţii primăriei şi cei ai poliţiei, ne-am deplasat la punctul de lucru al firmei, unde am găsit o persoană, Pinţa Florentin, care a spus că este economist încadrat al societăţii. Nu am găsit un utilaj în funcţiune, în schimb am găsit o staţie de sortare prelucrând piatră şi nisip despre care domnul Pinţa a recunoscut că provin din iazul respectiv. Firma nu deţine permis de exploatare şi, ca atare, am procedat la întocmirea unui proces verbal de constatare, urmând să sesizăm IPJ Olt, respectiv Serviciul de Investigare a Fraudelor, pentru că, potrivit articolului 57 din Legea Minelor, o asemenea faptă este infracţiune”, a declarat Anghel Mazilu, inspector teritorial al ANRM.
Acesta a precizat că firma controlată de Gabriel Diaconu nu se află la prima faptă de acest gen. În 2009, ANRM a sesizat Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Olt pentru acelaşi tip de infracţiune.
„În 2009, am făcut un denunţ la IPJ Olt, în care arătam că aceeaşi firmă a desfăşurat activitate ilegală de exploatare a resurselor minerale. Nu am primit niciun răspuns, aşa că nu ştiu cum s-au finalizat atunci verificările”, a mai precizat reprezentantul ANRM.
Potrivit Legii Minelor, activităţile miniere se efectuează de către persoane juridice care sunt înregistrate, conform legii, şi sunt specializate şi atestate în desfăşurarea unor astfel de activităţi sau se organizează în acest scop. În conformitate cu articolul 4, alin. 3 din lege, „activităţile miniere se realizează numai în cadrul unor perimetre autorizate în acest scop de autoritatea competentă”. Resursele minerale se pun în valoare prin activităţi miniere care se concesionează persoanelor juridice române sau străine ori se dau în administrare instituţiilor publice de către autoritatea competentă, se arată la art. 13 din aceeaşi lege. Explorarea se realizează pe baza unei licenţe exclusive acordate pentru oricare dintre resursele minerale descoperite în perimetru, la cerere, persoanelor juridice române sau străine interesate, mai stipulează actul normativ citat, la art. 15.
Afaceri
SC Tehnocons Utilaje SRL Bucureşti este fosta SC Bautehnik Maschinen-Construcţii SRL, deţinută de un anume Petru Moldoveanu din Bucureşti. Acesta a cumpărat excavaţia cu pricina în 2006 de la Primăria Piatra-Olt, cu intenţia de a amenaja aici un bazin piscicol. Acest proiect nu a fost demarat, însă firma a extras ilegal de aici agregate minerale folosite în construcţii. În 2007, Moldoveanu vinde, la rândul său, perimetrul firmei pe care o deţinea. În acelaşi an el îl cooptează în firmă pe Gabriel Diaconu, care, prin majorare de capital, ajunge să deţină 99,92% din acţiuni. Astăzi, Diaconu deţine 98% din pachetul total de acţiuni al firmei, Moldoveanu rămânând cu restul de 2%. Societatea a deschis în ultimii ani două puncte de lucru la Piatra-Olt, unul pe raza comunei Pieleşti, judeţul Dolj, şi altul în Slatina, în zona Clocociov. Potrivit unor informaţii, se pare că una dintre beneficiarele balastului provenit de la Piatra-Olt ar fi o firmă din Craiova, SC Ionumi SRL, controlată de un membru al PNL, Ion Ştefan Vasile, care la alegerile locale de anul trecut a candidat pentru un loc de consilier local în comuna Cârcea, judeţul Dolj. Deşi ambele firme se află în procedura falimentului, se pare că ele încă activează cu succes în domeniul construcţiilor şi, cel puţin în cazul SC Tehnocons Utilaje SRL, cu succes pe lângă lege.
Citește și
Titi Blondu’ şi-a „rupt gâtul” în afaceri cu Marcel Toader
Secretele primarului-afacerist din Studina
Primarul din Studina, afaceri de familie cu bunurile altora
Electrocarbon, mătrăşită pas cu pas
Jaf cu sprijinul autorităţilor la Coloneşti
Mariana Gheorghe, între bani şi politică
Afacerist slătinean, „făcut ca la Nufărul” de Justiţia din Olt
Secretele lui Cîrloganu, prietenul lui Bian
Cum se clasează dosarele penale la IPJ Olt. Studiu de caz
Ex-deputatul Bulă se dă artist amator ca să-şi umfle pensia cu 50 la sută