Florin Barbu a anunţat, la Slatina, noile subvenţii din zootehnie

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat sâmbătă la Slatina că fermierii din zootehnie vor primi 520 de milioane de euro, prin intermediul mai multor programe.

Ministrul a anunţat că nu vor mai fi acordate subvenţii pentru animalele bătrâne, MADR urmând să aplice o politică pentru creştere efectivelor de bovine, caprine şi ovine.

„Lansăm 520 de milioane de euro pentru partea de zootehnie. Este pentru prima oară în România când proiectele pe fonduri europene sunt separate, astfel încât, cine vrea să facă zootehnie, are fonduri separat pentru suine, bovine, ovine și păsări. Mai mult de atât, am discutat cu toate asociațiile din sectoarele de bovine și ovine și am luat decizia ca aceele crotalii ce sunt mai vechi de șapte ani să treacă într-o bază de inactivă, pentru că ne dorim să avem creștere de efective de animale, o genetică bună, iar acele animale (bătrâne - n.r.) nu vor mai fi subvenționate de anul următor. În sectorul ovin, de pildă, vor fi acordate subvenții pentru acele mieluțe oprite în ferme, pentru creșterea efectivelor, și așa se va întâmpla și la junincile de carne și lapte. Rolul nostru e să creștem efectivele de animale în România, astfel încât să nu mai exportăm cereale din România. România produce cantități enorme de cereale care nu mai trebuie să plece la export, ci să fie integrate în zootehnie”, a declarat Florin Barbu.

460 de euro pe hectar este valoarea subvenţiei pe care o vor primii crescătorii de bovine.

„Pentru crescătorii de vacă de lapte și pentru cei de vacă de carne am găsit o modalitate pe care am negociat-o la Bruxelles: ei vor primi pe porumbul siloz, pentru trei vaci, aproape 260 de euro. Practic, vor primi în total o subvenție de 460 de euro pe hectar. Nu vrem să mai aducem lapte din import, nu vrem să mai aducem carne de vită din import. De fapt, în ultimii ani, au fost implementate măsuri prin care exportul de carne de vită a crescut de trei ori”, a declarat Barbu.