File de istorie. Unde funcţiona Școala de Menaj din Slatina, locul în care erau educate tinerele secolului trecut

Școala de Menaj din Slatina funcţiona în actualul sediu al Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi al Gărzii de Mediu Olt.


Potrivit istoricului Aurelia Grosu, Şcoala de Menaj a fost înființată în anii 1925-1926 venind în întâmpinarea dorinței părinților de a completa educația fiicelor potrivit cerințelor vremii.

Pe lângă noțiuni teoretice, conversație și bune maniere în principal, tinerele învățau necesare îndeletniciri practice: gătitul, servitul mesei, cusutul, broderia, croitoria, împletitul.

„Sub egida Școlii de Menaj s-au organizat o serie de acțiuni caritabile: periodic găteau și serveau la cantina săracilor, confecționau daruri și pregăteau pachețele cu dulciuri pe care le ofereau copiilor sărmani la marile sărbători creștine, îngrijeau bolnavii neputincioși”, spune Aurelia Grosu.

Ea mai notează că chiar dacă nu a beneficiat de spațiu propriu și fonduri bugetate era un exemplu de organizare și bună conduită. În perioada 1927 – 1940, Şcoala de Menaj Slatina a funcţionat în actualul sediu al Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi al Gărzii de Mediu Olt, la intersecţia străzilor Ionașcu şi Ion Moroşanu, vizavi de Casa Armatei.