Exemplu de bune practici, în Caracal. Ministrul Mediului, vizită la o afacere de familie, unde s-au montat echipamente automate de colectare a ambalajelor în cele 4 magazine deţinute

O afacere de familie, din Caracal, dată exemplu de ministrul Mediului, Mircea Fechet, în contextul lansării Sistemului de Garanţie Returnare, începând de mâine, 30 noiembrie. 


Familia Rotaru, din Caracal, a ales să amplaseze câte un echipament automat de colactare a ambalajelor în cele patru magazine deţinute. 

„M-au impresionat proprietarii acestei mici afaceri de familie. I-am felicitat pentru decizia înțeleaptă de a investi în astfel de echipamente RVM. Mi-au spus că au făcut-o din dragoste pentru mediu și pentru că își doresc o țară mai curată. Eu cred că, pe lângă toate avantajele pentru mediu și managementul deșeurilor, astfel de echipamente au rolul de a aduce mai mulți clienți în magazin și sunt sigur că se va dovedi o investiție rentabilă”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

  • Foto Exemplu de bune practici, în Caracal. Ministrul Mediului, vizită la o afacere de familie, unde s-au montat echipamente automate de colectare a ambalajelor în cele 4 magazine deţinute
  • Foto Exemplu de bune practici, în Caracal. Ministrul Mediului, vizită la o afacere de familie, unde s-au montat echipamente automate de colectare a ambalajelor în cele 4 magazine deţinute

Începând de joi, 30 noiembrie 2023, SGR, unic la nivel naţional, este obligatoriu tuturor producătorilor şi comercianţilor, aplicându-se atât produselor fabricate pe teritoriul naţional, cât şi produselor importate sau achiziţionate intracomunitar, în condiţii nediscriminatorii, inclusiv în ceea ce priveşte posibilitatea participării efective a operatorilor economici la funcţionarea sistemului şi tarifele impuse acestora de către administratorul sistemului de garanție-returnare (SGR).

Sistemul de Garanție-Returnare este un sistem prin care cetățenii români vor plăti o garanție de 0,50 lei atunci când vor cumpăra o băutură, indiferent că vorbim despre apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase etc. de la un comerciant. Sistemul se va aplica pentru toate tipurile de ambalaje primare nereutilizabile fabricate din sticlă, din plastic sau din metal, care au volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri inclusiv. Pentru ca acestea să poată fi identificate mai ușor, produsele care vor face parte din sistemul de garanție și recuperare vor fi marcate cu un logo specific. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România.

Garanția a fost setată în mod uniform la suma de 50 de bani, indiferent de tipul ambalajului sau al conținutul acestuia. Valoarea a fost aleasă astfel încât să fie suficient de mare pentru a motiva consumatorul să returneze ambalajele, dar suficient de mică pentru a nu fi percepută ca o majorare semnificativă a prețului.