DSVSA Olt: Pesticidele din fructele şi legumele din import, sub limita admisă

Direcţia Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor Olt a analizat, în cursul acestuio an, 190 de probe de legume și fructe provenite din import (Turcia, Italia, Egipt, Polonia, Ecuador, Columbia, Ucraina). Reziduurile de pesticide detectate în legume și fructe au fost în special: azoxitrobin, boscalid, acetamiprid, tricyclazol, tiabendazol, toate sub limita admisă.

În cursul acestui an au fost analizate 190 de probe de legume și fructe provenite din import (Turcia, Italia, Egipt, Polonia, Ecuador, Columbia, Ucraina), laboratorul din cadrul DSVSA Olt fiind unul din cele șase laboratoare existente la nivel național, care dețin capacitatea analitică a probelor prelevate de inspectorii sanitari veterinari din depozitele de destinație, din produsele provenite din import, în funcție de arondarea transmisă de ANSVSA.

Cele mai multe probe de legume la care s-au detectat reziduuri de pesticide sub limita maximă admisă (LMA) au fost cele de tomate, ardei, castraveți, conopida, morcovi  și vinete.

Dintre probele de fructe la care s-au detectat reziduuri de pesticide sub limita maximă admisă (LMA) au fost cele de mandarine, struguri, lamâi, rodii, pepene, piersici, grepfruit, banane, caise, portocale.

Reziduurile de pesticide detectate în legume și fructe au fost în special: azoxitrobin, boscalid, acetamiprid, tricyclazol,tiabendazol.

Reziduurile de pesticide detectate în legume si fructe provin, în special, de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu ierbicide și regulatori de creștere”, transmite DSVSA Olt.

Toate valorile obtinuțe au fost sub limitele maxime admise prevazute de Reg. (CE) 396/2005.

În ceea ce privește contaminanții, în cadrul compartimentului control reziduuri de metale grele macro și micro elemente pentru analiza hranei pentru animale, sunt acreditate RENAR următoarele metode:

-Determinarea conținutului de microelemente/metale grele prin spectrometrie de absorbție atomică în flacară  : plumb, cadmiu 

-Determinarea conținutului de microelemente/metale grele prin spectrometie de absorbție atomică cu generare de vapori reci : mercur

-Determinarea conţinutului de microelemente/metale grele prin spectrometie de absorbție atomică  prin generarea hidrurilor : arsen

Metodele sunt desemnate in Programul național de supraveghere pentru următoarele grupe de furaje:

-materii prime furajere vegetale,

-materii furajere obținute prin procesarea peștelui sau viețuitoarelor marine,

-materii prime furajere,

-furaje de origine minerală,

-furaje complete pentru păsări, porci, rumegătoare, cabaline, pești, iepuri de crescătorie.

În cursul acestui an s-au analizat 131 probe furaje pentru determinare cadmiu (Cd), 137 probe furaje pentru plumb (Pb), 123 probe furaje pentru determinare mercur (Hg) și 127 probe furaje pentru arsen (As), toate cu rezultate corespunzătoare conform prevederilor Directivei (CE) 32/2002.