Din 2 octombrie începe perioada de supraveghere a bolilor din sezonul rece. DSP Olt recomandă vaccinarea antigripală

DSP Olt anunţă că în mai puţin de două săptămâni începe perioada de supraveghere a bolilor din sezonul rece. Medicii recomandă vaccinarea antigripală, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile, cum ar fi copiii, bătrânii, dar şi bolnavii cu afecţiuni cronice.

 Perioada de  supraveghere a gripei, ARI si SARI pentru sezonul 2023/ 2024 va  debuta din data de 2 octombrie 2023.Culegerea datelor se va face cu ritmicitate saptamanala, in fiecare zi de luni, pana  la orele 1300, de la toti furnizorii de servicii medicale de la nivelul jud. Olt.

D.S.P. Olt  susţine recomandarea că „vaccinarea  antigripală este cea mai sigura si eficienta masura de profilaxie care trebuie aplicată cu caracter anual.

Segmentele populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 50% din prețul de referință a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității active sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile sunt următoarele:

a)         pentru vaccinarea împotriva gripei: persoane cu vârsta  ≥ 45 ani și < 65 de ani,fără boli cronice;

b)         pentru vaccinarea împotriva infecției cu HPV: femei cu vârsta ≥ 19 ani și ≤ 45 de ani.

Segmentele populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 100% din prețul de referință a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității active sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile sunt următoarele:

a) pentru vaccinarea împotriva gripei:

1. copii cu vârsta ≥  6 luni și < 19 ani;

2. gravide;

3. persoane cu vârsta ≥ 19 ani și < 65 de ani aflate în una dintre următoarele situații: boli cardio-vasculare cronice, boli respiratorii cronice,  boli renale cronice, boli hepatice cronice, boli neurologice cronice,  boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune,  malformații congenitale,  obezitate, asplenie, persoane cu infecţie HIV/ SIDA, Terapie imunosupresoare,  transplant imunosupresia congenitală;

 4. persoane cu vârsta peste 65 de ani;

5. personal medico – sanitar și auxiliar.

b) pentru vaccinarea împotriva infecției pneumococice:

 1. persoane cu vârsta ≥ 6 ani și < 65 de ani,  aflate într-una dintre următoarele situații:persoane cu infecţie HIV/SIDA; asplenie; siclemia; boli respiratorii cronice; boli renale cronice; implant cohlear;terapie imunosupresoare; transplant; imunosupresia congenitală;drenaj ventricular extern. diabet zaharat, boli cardiovasculare, Hepatopatii cronice, Leucemii, limfoame, mielommultiplu;

2. persoane cu vârsta peste 65 de ani;

3. personal medico – sanitar și auxiliar.

c) pentru vaccinarea împotriva infecției meningococice:

1. persoane cu vârsta ≥  6 luni și < 65 ani aflate într-una dintre următoarele situații: persoane cu infecţie HIV/SIDA; asplenie;  siclemia; boli oncologice; terapie imunosupresoare; transplant; imunosupresia;

2. deficiente persistente de componente ale complementului, pacienti care primesc recomandarea de tratament cu inhibitori de complement  (anticorpi monoclonaliumanizati) ex: pacienții cu Hemoglobinurie paroxistică nocturnă (HPN), Sindromhemolitic uremic atipic (SHUa), Miastenia gravis generalizată (MGg) șiTulburare din spectrul neuromieliteioptice (TSNMO).

2. persoane cu vârsta peste 65 de ani.

3. personal medico – sanitar.

d) pentru vaccinarea împotriva infecției cu HPV:

1.persoane cu vârsta ≥ 11 ani și < 19 de ani

e) pentru vaccinarea împotriva infecției cu Bordetella pertussis:

1. gravide: se recomandăvaccinarea cu vaccincombinatdifteric– tetanic – pertussis acelular- dTpa, adsorbit;

2. persoane cu vârsta peste 24 de ani, o dată la 10 ani;

3. persoane cu transplant medular

4.contacții fără titru detectabil de anticorpi (IgG) ai persoanelor cu transplantde organe, ţesuturi sau celule de origine umană.

f) pentru vaccinare împotriva hepatitei B:

1. persoane dializate nevaccinate înainte de 1995 sau pacienți dializați cronic care necesită doze booster  documentate serologic;

2. persoane cu infecţie HIV/SIDA;

3. persoanecu transplantde organe, ţesuturi sau celulede origine umană

4. persoane care beneficiază de terapie imunosupresoare;

5. contacții direcți ai cazurilor confirmate cu hepatita B;

6. persoane cu hepatopatii cronice :hepatita C, ciroza, ficat non alcoolic, hepatita autoimună, nivel persistent al ALT /AST de 2 ori mai mare decât normalul;

7. personal medical nevaccinat sau cu nivel al Ac antiHBs mai mic de 10 UI, după 3 doze de vaccin hepatitic B

8. personal de asistență socială în centre de asistență socială cu risc percutanat sau de mucoasă prin expunere la fluide sanguine;

9. persoane cu asplenie;

10. persoane din grupa de vârstă 19 – 59 de ani cu diabet zaharat; pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani recomandarea rămâne la latitudinea medicului curant;

11. persoane cu boli ereditare predispozante pentru ciroza hepatică: boala Wilson, deficit de alpha-1 antitripsină, hemocromatoza.

g) pentru vaccinarea împotriva varicelei:

1. contacții fără titru detectabil de anticorpi (IgG) ai persoanelor cu transplant de organe, ţesuturi sau celule de origine umană.

h) pentru vaccinarea împotriva rujeola-oreion-rubeola:

1. persoane cu transplant medular;

2. contacții fără titru detectabil de anticorpi (IgG) ai persoanelor cu transplantde organe, ţesuturi sau celule de origine umană.

 Pentru limitarea extinderii infectiilor  virale, inclusiv gripa, D.S.P. – Olt recomanda populatiei:

-        Evitarea, pe cat posibil, a aglomerarilor umane si a contactului cu persoanele bolnave;

-        Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare);

-        Evitarea consumului de  alcool, cofeina, pentru că acestea pot duce la deshidratare şi astfel la  agravarea simptomelor.

-        Adaptarea unei tinute  vestimentare adecvate sezonului.

-        Mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate.

-        Omul bolnav se izoleaza de restul familiei intr-o camera corespunzatoare din punct de vedere igienic (luminoasa, aerisita, suficient de incalzita ).

-        Evitatea automedicatiei si prezentarea la medicul de familie in cazul aparitiei unor semne/ simptome compatibile cu gripa.