Deputatul PSD Emil Albotă, printre iniţiatorii unui proiect de lege care vizează creșterea pedepselor pentru vânzarea sau distribuția de droguri către minori

Deputatul din Olt, Emil Albotă, împreună cu alți parlamentari PSD, au propus într-o inițiativă legislativă depusă la Parlament, incriminarea consumului de droguri și etnobotanice chiar și în cazul minorilor și creșterea pedepselor pentru vânzarea sau distribuția de droguri către minori.

Potrivit proiectului de lege, efectuarea fără drept a operațiunilor de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, vânzare, distribuire, livrare sau alte operațiuni privind circulația cu produse care au efecte psihoactive constituie o infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă fapta nu este mai gravă. De asemenea, cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

În cazul minorilor cu vârsta între 14 și 18 ani, pentru săvârșirea acestei infracțiuni pentru prima dată, se aplică măsuri educative neprivative de libertate sau privative de libertate. Însă, în cazul minorilor cu vârsta între 14 și 18 ani, pentru săvârșirea repetată a acestei infracțiuni, se aplică pedeapsa cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă. Proiectul legislativ introduce și pedeapsa cu închisoare de la 1 la 4 ani pentru furnizarea, în vederea consumului, a inhalanților chimici toxici către un minor.

Inițiatorii acestui proiect au arătat că, potrivit statisticilor, 14% dintre elevi și studenți au declarat în 2019 că au consumat droguri cel puțin o dată în viață, 10% dintre elevi și studenți au spus că au consumat droguri cel puțin o dată în ultimul an.