Cum să servești vinul ca un adevărat somelier?

Cultura consumului de vin îți permite să te bucuri la maximum de plăcerea și beneficiile procesului. Servirea vinului ar trebui să fie un act plăcut, moderat și elegant. Acesta este la fel de mult o creație a vinificatorilor, precum este o carte pentru scriitori sau o pictură pentru pictori.


Descoperă în cele ce urmează cum să te porți corect în fiecare etapă a interacțiunii cu acest produs miraculos - vinul

Cum să pregătești vinul pentru servire

1.    Pentru început, alege un tirbușon

Sticla trebuie deschisă nu cu un tirbușon în formă de T sau unul mecanic, ci cu ceea ce se numește un cuțit de somelier (cuțit-tirbușon cu suport). Acesta permite deschiderea gâtului sticlei fără eforturi speciale, urmată de scoaterea cu grijă a dopului.

2.    Răcește vinul la temperatura potrivită

Scăderea temperaturii băuturii nu numai că va ajuta la dezvoltarea mai bună a gustului, ci va elimina din asprime. Vinurile ușoare și cele spumante ar trebui răcite până la 8–9 °C, în timp ce vinurile mai dense ar trebui servite la temperatura de 11–12 °C. În ceea ce privește vinurile albe, cele mai ușoare și aromate ar trebui răcite la 10–11 °C iar cele mai dense, cu maturare în butoaie de stejar, vor fi răcite până la 13–14 °C.

Se spune că orice vin roșu ar trebui servit la temperatura camerei, dar aceste este doar un mit. Vinul roșu răcit moderat poate oferi un gust mai vibrant și mai plin. În mod ideal, acesta ar trebui servit la temperatura de 15-19 °C.

3.    Verifică dopul

Dopul nu ar trebui să prezinte semne că a fost extras sau că a permis scurgerea unei anumite cantități de vin din sticlă. Este important să miroși dopul - un miros neplăcut te va avertiza că vinul este afectat și nu este întocmai potrivit pentru a fi servit.

Vinul este turnat în pahar, după care se va învârti ușor paharul cu mâna și vinul va fi gustat. Dacă este afectat, vei simți imediat acest lucru.

4.    Pregătește vinul pentru servire

Vinul tânăr trebuie să fie oxigenat, în timp ce băutura "mai în vârstă" ar trebui să fie eliberată de tartrat și sediment. Folosirea unui decantor îmbogățește vinul cu oxigen, estompează excesul de taninuri, accentuează și îmbogățește aroma.

Pentru vinurile albe, decantorul nu este necesar, în timp ce vinurile roșii de orice vârstă devin mai bogate și mai catifelate într-un decantor. Dacă vrei să îți impresionezi oaspeții cu o băutură deosebită, un vin de la Altex este exact ceea ce ai nevoie. Gama variată te va încânta cu arome bogate și gusturi rafinate, oferindu-ți o experiență deosebită ție și oaspeților tăi în fiecare pahar!

Este important să ții cont de subtilitățile decantării vinurilor vechi. Dacă sticla a fost depozitată în poziție orizontală pentru o perioadă lungă de timp, trebuie mutată pe masă fără a o răsturna și plasată în poziție verticală timp de 15 minute, astfel încât particulele de sediment să se așeze la fund. Apoi, sticla trebuie deschisă și vinul trebuie turnat încet în decantor într-un flux continuu, dar nu în totalitate - astfel încât majoritatea sedimentului să rămână în sticlă. Vinul trebuie “să se odihnească” 20–60 de minute înainte de a fi servit.

Cum să servești vinul ca un adevărat somelier

Un aspect important îl reprezintă paharele. Acestea nu sunt responsabile doar pentru acompanierea estetică a mesei, ci și pentru cât de complet și vibrant se deschide gustul și aroma. Volumul paharelor pentru vinul alb este mai mic decât pentru cel roșu și de obicei este de 350–450 ml. În același timp, paharele pentru vinul roșu ar trebui să aibă un volum destul de mare (500–1000 ml), astfel încât vinul să se poată deschide complet.

Alte două aspecte importante de luat în considerare:

În primul rând, indiferent de tipul de vin, trebuie să te orientezi către cea mai largă parte a paharului și să torni băutura până la acea linie. În al doilea rând, este crucial să nu umpli paharul până la margine.

În același timp, atunci când servești vinuri prețioase și maturate, asigură-te că ai gustările potrivite. Acestea nu ar trebui să te împiedice să simți gustul vinului, ci să creeze, dimpotrivă, o pereche armonioasă. Nu este necesar să asociezi exclusiv carnea cu vinul roșu și peștele cu vinul alb: totul depinde de maturitatea vinului și de pregătirea gustării. Între serviri, este extrem de important să stochezi vinul corect. Acest lucru este valabil în special pentru vinurile roșii maturate. Aici, nu numai temperatura corectă este importantă, ci și unghiul de înclinare.

Așadar, pentru a servi vinul ca un adevărat somelier, este crucial să acorzi atenție acestor detalii, să respecți temperatura și să alegi pahare potrivite pentru fiecare tip de vin. O abordare atentă și o pregătire adecvată vor asigura o experiență gustativă superioară pentru fiecare oaspete în parte!