CJ Olt, paşi pentru staţia de tratare mecano-biologic a deşeurilor, la Bălteni. Va ajuta la reducerea volumului deşeurilor

Consilil Judeţean Olt pregăteşte un nou proiect la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) de la Bălteni.


Forul judeţean va instala în proximitatea Celulei 1 o stație de tratare mecano-biologic. Această staţie este concepută pentru procesul de recuperare a materialelor reciclabile din mai multe tipuri de deșeuri, dar și pentru a stabilizarea fracției organice din acestea.

Preşedintele CJ Olt Marius Oprescu a explicat că stațiile de tratare a deșeurilor ajută la reducerea volumului deșeurilor, a conținutului de materie organică din deșeurile care ajung la gropile de gunoi sau sunt incinerate. De asemenea, procesul de tratare mecano-biologic a deșeurilor contribuie semnificativ și la divizarea materialelor, pentru prelucrarea ulterioară a acestora, în vederea producerii combustibililor, de exeplu.

„La Bălteni este de vorba de despre preluarea terenului pe care se află în momentul de față Centrul de Management al Deșeurilor. Noi îl aveam dat în comodat de către Primăria Bălteni. În momentul de față, terenul trece în proprietatea noastră, aveam nevoie de el să fie în proprietatea noastră pentru că suntem în perioada în care pregătim etapa următoare din managementul deșeurilor- aceea de a face un proiect integrat, de a avea o stație de tratare mecano-biologic.  Asta înseamnă că gunoiul care va ajunge efectiv pe celula numărul unu va fi într-o cantitate de 20% din cât se depune acum”, a explicat Marius Oprescu. 

Investiţia într-o Staţie de tratare mecano-biologică se ridică la aproximativ 20 milioande euro, iar bani vor fi atraşi din fonduri europene.

Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor din județul Olt este un proiect derulat de CJ Olt în valoare de peste 38 milioane euro, tot fonduri europene.

„Lucrurile evoluează bine. Din păcate, costurile sunt destul de mari în momentul de față și sunt etape. De exemplu, anul acesta a avut loc o majorare a tarifelor. Noi sperăm ca economia să se stabilizeze astfel încât să nu mai avem inflație și să nu fim nevoiți să venim cu o nouă majorare în funcție de indicele de inflație, care e stabilit de lege și obligatoriu”, a explicat Marius Oprescu.