Compania de software antivirus Bitdefender a realizat, de curând, un top al escrocheriilor de pe Facebook, care cuprinde scam-uri de tipul „vezi cine ţi-a vizualizat profilul”, „schimbă-ţi culoarea Facebook” sau care promit videoclipuri incendiare cu vedete.
În topul ameninţărilor online răspândite pe Facebook se află şi site-urile frauduloase, care le promit utilizatorilor premii, de obicei telefoane mobile sau tablete, în schimbul datelor personale. Iată care sunt cele cinci greşeli care te pot fraudă sau virusa pe Facebook, dar şi câteva sfaturi care să te protejeze de pericole pe cea mai populară reţea socială din lume.
Dai click pe orice link pentru a vedea cine îţi urmăreşte profilul - Nu eşti singurul care se va păcăli cu o astfel de aplicaţie. Mulţi români sunt foarte curioşi să afle cine le-a văzut profilul şi care sunt foştii iubiţi care încă le urmăresc activitatea de pe Facebook. Confuzia apare din cauză că pe alte reţele sociale, de exemplu LinkedIn, o astfel de funcţie este deja integrată. Ai grijă pe ce dai click - această este cea mai populară escrocherie Facebook din lume şi instalează de obicei viruşi, fiind folosită pentru a fură date personale. Hackerii îi tentează adesea pe utilizatori cu opţiuni pe care reţelele sociale nu le au din motive ce ţin de protejarea vieţii private. Fii la curent cu noile opţiuni introduse de reţelele sociale şi nu te încrede în nicio aplicaţie promovată înaintea unei lansări oficiale.
Vrei neapărat să îţi schimbi culoarea Facebook - Mulţi s-au săturat de culorile tradiţionale ale reţelei sociale şi dau click pe escrocherii de genul „schimbă-ţi culoarea Facebook” în roşu, roz sau verde. Scam-ul le cere utilizatorilor să descarce şi să execute un fişier de pe un link din afara reţelei sociale. Acesta este, în multe cazuri, o extensie de browser pentru Firefox sau Chrome care îi redirecţionează către pagini cu sondaje şi servicii cu supra-taxă pentru horoscop sau tonuri de apel. Până când Facebook nu vă anunţă ceva concret, toate aceste aplicaţii rămân simple păcăleli.
„Deschizi” videoclipuri sexy cu Miley Cyrus sau Rihanna - După mesajele false de tipul „cine ţi-a văzut profilul” şi “schimbă culoarea Facebook”, pe locul al treilea în topul escrocheriilor se află un filmuleţ care ar înfăţişa-o pe cântăreaţa Rihanna în ipostaze indecente. Un click pe un astfel de link instalează viruşi pe calculatoarele victimelor şi îi păcăleşte să dezvăluie date personale. Astfel de escrocherii sunt recurente, apărând periodic pe reţeaua socială. Hackerii variază doar numele vedetelor şi mesajul folosit, fără a schimbă alte coordonate ale scam-ului. Studiile Bitdefender arată că, pe lângă, Rihanna, numele de vedete cele mai folosite pentru a păcăli utilizatorii sunt Miley Cyrus, Kim Kardashian, Megan Fox, Justin Bieber, Selena Gomez şi Chris Brown.
Instalezi multe aplicaţii fără să le verifici permisiunile - Pe Facebook, primul indiciu pentru a recunoaşte un mesaj care promovează un link maliţios este „obligaţia” de a instala aplicaţii sau plugin-uri pentru a putea vedea conţinutul respectiv. Deşi platforma socială are propriul sistem cloud pentru a stoca datele utilizatorilor, multe aplicaţii externe neverificate accesează o multitudine de informaţii personale pentru că oamenii le acordă permisiunile solicitate. Odată ce acestea sunt introduse în sistemul de stocare al aplicaţiilor, nimeni nu mai poate controla ce se întâmplă cu acele date. Informaţiile pot fi puse cap la cap de către escroci şi folosite şi pentru atacuri targetate de tip spear phishing, pentru a depista dimensiunea organizaţiei pentru care respectivul angajat lucrează, ierarhia, expertiză de lucru şi chiar competenţele sale în domeniul IT.
Deschizi linkuri de pe chat fără să stai pe gânduri - Cel mai popular virus de Facebook care a circulat în România a fost Dorkbot, răspândit prin mesageria instant sub formă unor linkuri trimise involuntar de prieteni ale căror calculatoare fuseseră infectate. Virusul îşi poate face singur actualizările pentru a-şi instala cea mai nouă versiune şi a fost deja detectat de Bitdefender într-o versiune iniţială, în urmă cu trei ani. Pentru că are capacităţi de tip rootkit, virusul poate să împiedice soluţiile obişnuite de securitate să se actualizeze şi, totodată, să spioneze activitatea utilizatorilor în browser. Dorkbot nu se răspândeşte doar prin mesageria instant, ci şi prin dispozitive USB.
sursa: www.yoda.ro