Ce poate influenţa succesul în muncă sau atingerea scopurilor vieţii? Cum să găseşti motivaţia fără mari eforturi?


Fiecare din noi adesea avem mai mulți inamici comuni atunci când este vorba despre atingerea scopurilor și productivitatea în muncă. Pe lângă procrastinare, lipsa de încredere în noi înșine și diferite frici, cel mai des suntem lipsiți de motivație. E ca și cum o mașină ar rămâne în mijlocul autostrăzii fără benzină sau motorină. Știi unde să ajungi dar nu mai ai energia necesară.


Motivația poate fi intrinsecă (din interior) sau extrinsecă (din exteriorul tău). La nivelul de motivație pot contribui mai mulți factori concomitent și îți pot afecta productivitatea, dedicarea și angajamentul față de muncă și succes. Înțelegerea diferitelor tipuri de motivații te poate ajuta să aplici lecții valoroase în viața personală și profesională.

Există mai multe tipuri de motivație și este important să le cunoști și să le recunoști anume pe cele care te ajută să îți realizezi scopurile:

Motivația de realizare presupune realizarea unor sarcini pentru atingerea unor obiective specifice;

Motivația stimulativă este atunci când ești motivat(ă) să îndeplinești o sarcină din cauza recompensei potențiale;

Motivația de putere este atunci când petreci sute de ore pentru a-ți construi propria afacere sau pentru a deveni un expert în domeniul tău, încerci să câștigi controlul asupra mijloacelor tale de existență;

Motivația atitudinii este motivația care determină un individ să schimbe percepțiile sau gândurile altor oameni.

Motivația de afiliere sau „motivația socială” încurajează interacțiunea socială între oameni;

Motivația fricii te poate determina să eviți o experiență neplăcută (pierderea locului de muncă, retrogradarea, pierderea unei surse de venit, etc.);

Motivația prin competență îi împinge pe oameni să devină foarte competenți în ceea ce fac.

Cel mai bun mod de a-ți menține nivelul de motivație ridicat este să combini tipurile motivaționale și să le folosești pentru a te propulsa către scopuri și obiective în carieră și viață. Pentru a identifica care sunt cele mai eficiente surse de motivație pentru tine este bine să apelezi la ajutorul unui specialist. Psihoterapia online ar putea fi un instrument eficient în determinarea combinației perfecte de motivații care să te ajute să rămâi „pe val” ori de câte ori te simți fără energie și puterea de a continua.

Totodată, poți apela la următoarele trucuri pentru a-ți menține nivelul de motivație ridicat:

Setează-ți scopuri - este o modalitate puternică de a-ți menține nivelul de motivație ridicat. Acest lucru te va ajuta să îți direcționezi energia către lucrurile care fac cea mai mare diferență în munca și viața ta. Stabilește obiective care sunt specifice, măsurabile, realizabile, relevante și oportune.

Spune-le oamenilor scopurile tale. Un mod excelent de a te motiva este să spui cuiva apropiat despre planurile tale. Poate fi colegul, prietenul tău sau altcineva care contează pentru tine în fața căruia te vei simți responsabil(ă) să îți realizezi scopul.

Măsoară progresul. Poți verifica totalurile în fiecare lună pentru a te asigura că faci pași progresivi. Atunci când vezi că ai depus eforturi pozitive pentru atingerea obiectivelor tale poate duce la și mai multă determinare.

Recompensează-te. Recompensele sunt printre cei mai eficienți factori de motivare. Îți poți oferi „O mică plăcere”(stabilită de la început) pentru atingerea scopului final sau pentru îndeplinirea etapelor de referință pe parcurs. De exemplu, poți privi un film pentru care nu mai găseai timp după ce întocmești un raport epuizant sau să îți cumperi ceva la care de mult visai după ce ai realizat un scop foarte important de pe lista ta.

Uneori este nevoie să apelezi la creativitate pentru a găsi sursa ta de motivație. De multe ori poți să o găsești în cele mai simple lucruri.