Câți bani au încasat companiile din energie după liberalizarea pieței. Hidrotehnica, marele câștigător

Marii jucători de pe piața energiei au raportat pentru anul trecut cifre de afaceri mult mai mari față de anul precedent, dar profituri relativ mici. 2021 a fost primul an în care piața energiei electrice și a gazelor s-a liberalizat. Companiile statului au raportat printre cele mai mari profituri.

Piața de energie din România s-a liberalizat pe 1 ianuarie 2021. Pentru prima dată după Revoluția din 1989, consumatorii casnic (dar și persoanele juridice) au putut alege oferta de furnizare de gaze și energie electrică pe care o considerau convenabilă pentru propriile nevoi.

În România, la începutul anului trecut, erau aproape 5,9 milioane de consumatori casnici care aveau un contract reglementat. Toți plăteau un preț maxim negociat de stat cu furnizorii firmelor care ofereau energie electrică în apartamente și case.

Aproape 99% dintre cei 5,9 milioane de consumatori (majoritatea casnici) primeau energia de la șapte firme: CEZ Vânzare SA, Electrica Furnizare SA, E.ON Energie România SA, Enel Energie SA, Enel Energie Muntenia SA, Engie România SA, RCS&RDS și Tinmar Energy SA, așa cum reiese din rapoartele ANRE.

După liberalizare, consumatorii au putut să aleagă dintre 57 de firme (în cazul energiei electrice) și dintre 69 de societăți (pentru gaze).

Furnizorii de energie electrică și cei de gaze au mărit nejustificat prețurile, consideră unii specialiști din domeniu energetic.

În primăvara anului 2021, aceste societăți au trebuit să depună bilanțurile contabile la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), aflată în subordinea Ministerului de Finanțe.

Europa Liberă a consultat o parte din aceste bilanțuri, iar din datele depuse de firme reiese că majoritatea societăților au avut cifre de afaceri mai mari cu 20%-40%. Cu toate acestea, profitul a crescut mult mai puțin. Unele companii au raportat pierderi, deși prețul gazelor și al energiei electrice s-a dublat între finalul anului 2020 și sfârșitul anului trecut.

Contractele făcute înainte de majorarea prețurilor la gaze și plafonarea prețurilor de guvernul român după 1 aprilie 2022 sunt printre motivele pentru care unele companii au avut pierderi.

Hidrotehnica, marele câștigător

După liberalizare, sub 1,5 milioane de români au încheiat contracte noi până la sfârșitul anului trecut, așa cum reiese din datele obținute de Europa Liberă de la Ministerul Economiei. Aproximativ 350.000 și-au schimbat furnizorul, în timp ce restul de 1,150 de milioane de clienți casnici și l-au păstrat pe același de dinainte de 1 ianuarie 2021, dar au ales anumite oferte.

Articolul complet, în Europa Liberă