Cât de uşor poate fi spart un router wireless. Metodele prin care vă puteţi apăra de atacurile hackerilor

Toată lumea are un router wireless pe acasă. Pare un lucru bun, însă există şi o faţă întunecată a răspândirii reteleleor wi-fi. Multe reţele sunt vulnerabile, situaţie în care datele tale devin expuse. Fie nu au parolă, fie merg pe una banală.
Nu e cazul să te-apuci să umbli prin setări fix în secunda asta. Dar n-ar strica să vezi materialul următor. O să afli cât de mult te... descoperă o conexiune wi-fi tocmai atunci când îţi oferă... acoperire. Peste 50% din routerele wireless folosite în România sunt vulnerabile. Statistica este confirmată de o plimbare de numai cinci minute cu maşina, printre blocurile înalte din Capitală.
 
La unele routere parola poate fi spartă în două secunde, fiindcă au parolă de tip WEP, o tehnologie de criptare folosită în anii 90. Iar la altele, proprietarul nu a mai pus parolă. A scos dispozitivul din cutie, l-a cablat la internet şi… cam atât. E ca şi cum ai pleca în vacanţă şi ţi-ai lăsa uşa nu descuiată, ci deschisă!
 
Ce se poate întâmplă dacă cineva rău intenţionat se conectează la routerul tău nesecurizat? O aplicaţie gratuită, care poate fi descărcată şi din PlayStore. Soft-ul face ca telefonul să intermedieze schimbul de informaţii dintre router şi calculatorul victimei. Mijlocul răutăţilor este tot telefonul. Cu el poţi, de exemplu, să înlocuieşti imaginile de pe un site cu... ce doreşti.
 
Toate astea nu s-ar întâmplă dacă router-ul ar primi şi o parolă. Durează trei minute să îl setezi corect. În spaţiile publice, însă, chiar şi un router cu parolă poate să aibă probleme. Specialiştii de la Kaspersky au descoperit hackeri care spărgeau reţelele fără fir ale hotelurilor de cinci stele ca să fure informaţii de la oameni de stat, manageri şi directori de companii.
 
Încă un sfat: încercaţi să evitaţi routerele fără parolă din spaţiile publice, cum ar fi cafenelele sau restaurantele. Sau măcar instalaţi un antivirus pe telefon, tabletă, laptop şi limitaţi-va la operaţiuni basic. În niciun caz nu folosiţi date importante, precum conturi bancare sau adrese.
Sursa: www.yoda.ro