Carnea de porc poate fi testată în mai multe puncte stabilite de DSV Olt. Testul examenului trichineloscopic costă 26 de lei

În scopul prevenirii unor posibile îmbolnăviri sau infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, acum, în apropierea sărbătorilor de iarnă când, în mod tradiţional, sunt sacrificaţi porcii în gospodării, , DSVSA Olt reaminteşte consumatorilor necesitatea efectuării testului trichineloscopic. Astfel, costul testării cărnii este de 26 de lei. Oltenii pot efectua testarea în mai multe puncte din Slatina, Caracal, Balş, Corabia şi Drăgăneşti-Olt, dar şi ma medicii veterinari din mediul rural.

Sacrificarea porcului în mod tradiţional şi consumarea acestuia în familie este permisă, însă fără efectuarea controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, consecinţele pot fi grave, anunţă DSVSA Olt.

De aceea, autorităţile recomandă efectarea testului trichineloscopic. Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).

Costul unui examen trichineloscopic la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale de stat este de 26,18 de lei .

În vederea conştientizării consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică prin consumul de care de porc, care nu a fost testată pentru identificarea Trichinellei, DSVSA Olt transmite că ca acest examen se poate efectua în următoarele locaţii :

CSVSAO SLATINA – în incinta Pieţei Agroalimentare ZAHANA şi Pieţei Agroalimentare FRAŢII BUZEŞTI

CSVSAO BALŞ – în incinta Pieţei Agroalimentare

CSVSAO CARACAL – vis-a-vis de Piaţa Agroalimentară

CSVSAO CORABIA

CSVSAO DRĂGĂNEŞTI OLT

De asemenea, cetăţenii se pot adresa, pentru efectuarea examenului trichineloscopic direct şi la medicii veterinari de liberă practică din mediul rural, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul nostru, în cadrul Circumscripţiilor de asistenţă sanitară veterinară . Informăm consumatorii cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă came de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.)”, transmite, prin intermediul unui comunicat de presă, DSVSA Olt.

DSVSA Olt recomandă cumpărarea produselor  alimentare, carne de porc şi produse din carne de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor

În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefoanele 0372735838; fax 0249416726 –  DSVSA Olt.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.