În scopul prevenirii unor posibile îmbolnăviri sau infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, acum, în apropierea sărbătorilor de iarnă când, în mod tradiţional, sunt sacrificaţi porcii în gospodării, , DSVSA Olt reaminteşte consumatorilor necesitatea efectuării testului trichineloscopic. Astfel, costul testării cărnii este de 26 de lei. Oltenii pot efectua testarea în mai multe puncte din Slatina, Caracal, Balş, Corabia şi Drăgăneşti-Olt, dar şi ma medicii veterinari din mediul rural.
Sacrificarea porcului în mod tradiţional şi consumarea
acestuia în familie este permisă, însă fără efectuarea controlul sanitar
veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute,
consecinţele pot fi grave, anunţă DSVSA Olt.
De aceea, autorităţile recomandă efectarea testului trichineloscopic. Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii
diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în
apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).
Costul unui examen trichineloscopic la nivelul
Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale
de stat este de 26,18 de lei .
În vederea conştientizării consumatorilor asupra riscurilor
pentru sănătatea publică prin consumul de care de porc, care nu a fost testată
pentru identificarea Trichinellei, DSVSA Olt transmite că ca acest examen se
poate efectua în următoarele locaţii :
CSVSAO SLATINA – în incinta Pieţei Agroalimentare ZAHANA şi
Pieţei Agroalimentare FRAŢII BUZEŞTI
CSVSAO BALŞ – în incinta Pieţei Agroalimentare
CSVSAO CARACAL – vis-a-vis de Piaţa Agroalimentară
CSVSAO CORABIA
CSVSAO DRĂGĂNEŞTI OLT
„De asemenea, cetăţenii se pot adresa, pentru efectuarea
examenului trichineloscopic direct şi la medicii veterinari de liberă practică
din mediul rural, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul nostru, în cadrul
Circumscripţiilor de asistenţă sanitară veterinară . Informăm consumatorii cu
privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără
şi consumă came de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri
clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv
examenul pentru identificarea Trichinella spp.)”, transmite, prin intermediul
unui comunicat de presă, DSVSA Olt.
DSVSA Olt recomandă cumpărarea produselor alimentare, carne de porc şi produse din
carne de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi
pentru siguranţa alimentelor
În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în
pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefoanele
0372735838; fax 0249416726 – DSVSA Olt.
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar
veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse
între 20.000 și 40.000 de lei.