Cu o creştere de 400% a vânzărilor înregistrată anul trecut, putem spune că telefoanele din categoria smartphone sunt la mare căutare în ţara noastră, până la 30% dintre români fiind deja familiarizaţi cu acestea.
În funcţie de platforma preferată, cei aflaţi în căutarea unui smartphone au la dispoziţie trei categorii principale din care să aleagă: cele cu Android, Windows Phone sau iOS. Dintre acestea, doar primele două includ şi oferte la preţuri accesibile, care să nu oblige din start achiziţionarea la pachet cu abonament. În cele ce urmează vom studia câteva din ofertele cu preţ sub 1.000 lei, considerat a fi limita optimă unde raportul calitate/preţ se potriveşte cel mai bine cu aşteptările cumpărătorilor din ţara noastră.
Motorola Moto G - ecran HD de 4.5 inch şi chipset puternic din seria Snapdragon 400
Cu preţ începând de la 749 lei pentru versiunea cu 8GB memorie internă, respectiv 849 lei pentru cea cu 16GB, Motorola Moto G promite o experienţă Android premium la numai o fracţiune din preţul unui smartphone high-end. Telefonul vine într-o carcasă cu design inspirat de top-ul de gamă Moto X, ascunzând o platformă hardware cu performanţe competitive bazată pe chipsetul Snapdragon 400 de la Qualcomm. Astfel, Moto G dispune de CPU quad-core la 1.2GHz şi 1GB memorie RAM, respectiv acumulator de 2070mAh care promite până la 14 ore de convorbiri neîntrerupte.
Lansat cu o versiune neatinsă a sistemului Android 4.3, Moto G a primit între timp actualizare la versiunea Android 4.4.3, conţinând funcţii noi şi mai multe optimizări pentru securitate şi stabilitate.Remarcat printr-un bun raport calitate/preţ, Motorola Moto G este avantajat de chipsetul cu performanţe decente şi ecranul de bună calitate. De asemenea, versiunea neatinsă de Android furnizată de Google reprezintă un avantaj, însă camera foto (5MP) cu performanţe modeste în condiţii de lumină slabă ar putea nemulţumi utilizatorii mai pretenţioşi.
Nokia Lumia 520 - cel mai ieftin telefon cu Windows Phone 8
Chiar dacă a trecut mai mult de un an de când a fost lansat, Nokia Lumia 520 rămâne cel mai vândut smartphone cu Windows Phone, ajungând la începutul acestei primăveri să acapareze o treime din cota de piaţă atribuită platformei Windows Phone. Cu design simplu, dar prezentat în culori vii şi forme atrăgătoare, Lumia 520 punctează la toate capitolele esenţiale: autonomie, calitatea ecranului, redare audio, camera foto şi pachetul software. Chiar dacă limitat la rezoluţia 480x800, ecranul de 4 inch bazat pe tehnologie IPS se poate lăuda cu unghiuri ample de vizualizare, luminozitate peste medie şi contrast mulţumitor. Interfaţa touch capacitivă oferă sensibilitate excelentă, singurul neajuns fiind tratamentul anti-reflexie şi oleofobic insuficient, care favorizează murdărirea ecranului şi incomodează folosirea în spaţii cu surse puternice de lumină ambiantă (ex. soare direct).
Ajutat cu un sistem de operare bine optimizat, Nokia Lumia 520 nu dă semne de oboseală în ciuda folosirii unei configuraţii cu procesor dual core la 1GHz şi doar 512MB memorie RAM. Deşi încadrat la categoria telefoanelor de buget, Lumia 520 pune la dispoziţie o cameră foto de bună calitate, cu senzor de 5MP şi autofocus. Trecut prin teste amănunţite de redactorii Go4it, Nokia Lumia 520 a oferit poze cu nivel mulţumitor al detaliilor şi culori plăcute. O altă surpriză plăcută a fost testul de autonomie, acumulatorul de numai 1430 mAh oferind circa 33 ore de funcţionare în condiţiile unui regim mediu de utilizare, care a presupus folosirea aplicaţiilor timp de peste o oră, convorbiri jumătate de oră şi încă o oră de redare audio, conexiunile 3G şi Wi-Fi fiind active timp de nouă, respectiv şapte ore. Lansat cu ediţia Windows Phone 8, telefonul Nokia Lumia 520 a primit de curând actualizare la versiunea 8.1, beneficiind astfel de toate îmbunătăţirile aduse între timp platformei Microsoft pentru telefoane inteligente. În prezent, telefonul Lumia 520 poate fi găsit in magazine la preţul de 450 lei.
Philips Xenium W6500 - design atrăgător şi autonomie de invidiat
Telefon dual SIM care pune autonomia pe primul plan, Philips Xenium W6500 cuplează un acumulator de capacitate generoasă cu o configuraţie optimizată pentru eficienţă. În plus, Philips a adăugat şi o funcţie Power Save care poate fi activată cu un buton special prevăzut pe carcasă, optimizând automat telefonul pentru autonomie maximă.
Cu preţ de 650Lei, Xenium W6500 se prezintă într-o carcasă solid construită şi elegantă, adăpostind un ecran de 4,3 inch cu rezoluţie 540x960. Telefonul dispune de procesor quad-core la 1.2GHz (MT 6589) şi 1GB memorie RAM, respectiv 4GB memorie internă şi slot microSD. Pentru preţul plătit ne mai alegem cu o cameră foto de 8MP care suportă înregistrare 1080p, respectiv conectivitate 3G, WiFi N şi receptor GPS. Testat şi de Go4it.ro, Philips Xenium W6500 a demonstrat că poate oferi până la cinci zile de autonomie în condiţii de utilizare moderată, având două cartele SIM conectate şi funcţia Power Save activată. În plus, telefonul se poate lăuda cu poze la calitate cel puţin rezonabilă şi performanţe bune cu versiunea Android 4.2. Ca şi dezavantaje avem greutatea de 151 grame şi ecranul cu rezoluţie non-HD.
Huawei Ascend G630 - ecran HD de 5inch şi cameră foto cu performanţe decente
Prezentat într-o carcasă banală dar bine construită, Ascend G630 este o opţiune de luat în seamă pentru cei aflaţi în căutarea unui smartphone Android cu pachet echilibrat de dotări. Pentru preţul de 830 lei, telefonul oferă ecran IPS de bună calitate, cameră foto cu prestaţie mulţumitoare şi platformă hardware cu performanţe competitive. Versiunea Android 4.3 este livrată cu o ediţie Lite a interfeţei Emotion UI 2.0, oferind un mediu grafic reuşit din punct de vedere estetic şi funcţional. Camera foto cu rezoluţie 8MP dispune de autofocus şi blitz LED, pozele rezultate fiind remarcate prin nivelul bun al detaliilor, contrast ridicat şi culori puternice. Cum era de aşteptat la acest nivel de preţ, pozele obţinute în condiţii de lumină slabă nu sunt prea grozave. Probleme cele mai mari sunt cantitatea insuficientă de memorie internă şi autonomia nesatisfăcătoare. Astfel, în ciuda folosirii unui chipset Snapdragon 200 (quad-core la 1.2GHz) fabricat în proces pe 28nm, Huawei Ascend G630 a demonstrat în testele Go4it o autonomie de numai o zi, ce-i drept în condiţiile unui regim de utilizare intensiv.
Allview Impera S - ecran IPS HD de 5 inch şi Windows Phone 8.1
Cu preţ de 749 lei şi bundle software ce include pachetul Microsoft Office cu 1TB spaţiu de stocare în contul OneDrive, Allview Impera S este printre cele mai atrăgătoare telefoane din oferta Allview. Noul smartphone cu sistem Windows Phone 8.1 dispune de ecran IPS HD cu diagonală 5 inch şi cameră foto de 8MP. Carcasa de 7.2 mm grosime conţine o platformă cu procesor quad-core la 1.2GHz şi 1GB memorie RAM. Lista dotărilor continuă cu 8GB memorie internă şi slot micro SD, conectivitate 3G, WiFi N şi receptor GPS.
Cei care consideră ecranul de 5 inch un pic prea mare sau vor să facă un pic de economie, au la dispoziţie modelul Impera I cu preţ de 699 lei. Cu greutate de numai 98.9 grame (faţă de 156.2 grame) şi ecran de 4.7 inch, Allview Impera S păstrează neschimbate majoritatea specificaţiilor, fiind însă mai elegant şi confortabil de transportat decât cel dintâi.
Sursa: www.go4it.ro