CARBURANȚI | Scumpire de weekend: 4 bani/l la toate stațiile din capitală

Principalele companii distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, MOL și Lukoil, au majorat în acest weekend atât prețul benzinei, cât și pe cel al motorinei, cu 4 bani pe litru, notează jurnaliştii profit.ro.


 
Duminică, cea mai ieftină benzină standard putea fi achiziționată în capitală cu 8,27 lei/l, iar cel mai ieftin combustibil diesel cu 8,87 lei/l la stațiile Lukoil. În acest weekend a intrat în vigoare embargo-ul impus de UE importului maritim de țiței rusesc.
 
Potrivit regulamentului publicat de UE, de la acesta sunt exceptate cantitățile importate în urma executări contractelor încheiate până pe 4 iunie 2022 și a actelor adiționale ale acestor contracte semnate până pe 5 decembrie 2022. În cazul, produselor petroliere, termenul este extins până pe 5 februarie 2023.
 
În urma majorărilor din weekend, nicio stație OMV din capitală nu vinde motorina standard cu un preț situat sub 9 bani/l. În cele 20 de stații OMV din București, prețul diesel-ului era cuprins între 9,01 și 9,04 lei/l. Benzina standard costa duminică 8,4-8,45 lei/l în aceleași stații.
 
În stațiile Petrom, ca urmare a majorării cu 4 bani/l a prețurilor, benzina standard putea fi achiziționată la un preț de 8,32-8,37 lei/l, iar motorina standard, la 8,95-8,96 lei/l.
 
Prețuri similare celor din benzinăriile Mol și OMV practica și Rompetrol. SOCAR a scumpit la rândul său benzina standard cu 4 bani/l, aceasta ajungând la 8,34 lei/l, în timp ce motorina standard a rămas la același nivel de vineri, la 8,84-8,89 lei/l.
 
Din momentul anunțului anunțului președintelui CE, Ursula von der Leyen privind intenția UE de a interzice importul de țiței și produse petroliere din Rusia din 4 mai și până în prezent, ritmul de creștere a prețului benzinei la pompă a fost de aproximativ 2 ori mai ridicat decât cel de majorare a prețului motorinei.
 
Astfel, în această lună, OMV Petrom și Lukoil au scumpit motorina cu aproximativ 29 bani/l, iar benzina cu 57 bani/l.. MOL a majorat prețul litrului de combustibil diesel cu 24 bani și pe cel de benzină 49 de bani. În prezent, țițeiul rusesc (pentru procesarea căruia Mol a obținut o excepție de la embargo-ul impus de UE) se tranzacționează la un preț considerabil mai redus decât cel extras din alte state, chiar și cu peste 30 de dolari/baril mai mic în cazul unor sortimente de petrol, iar ecartul de preț putea să crească. Până la invadarea Ucrainei de către Rusia, diferențialul Ural-Brent înregistra o evoluție normală, în jurul mediei de 2 dolari/baril.
 
După 24 februarie însă, țițeiul rusesc s-a tranzacționat la minime istorice față de Brent (31 dolari/baril) din cauza temerii că nimeni nu va mai vrea să cumpere petrol rusesc, susține Rompetrol. Potrivit Ministerului de Finanțe din Rusia, diferențialul Ural-Brent, s-a accentuat în ultima lună.
 
Prețul mediu al țițeiului Uralul din ultimele 30 de zilea fost de aproximativ 73,2 dolari/baril, în timp ce cel al petrolului Brent a fost de peste 108,5 dolari/baril, ceea ce a ridicat diferențialul Ural-Brent la peste 35,3 dolari/baril. Interzicerea importului de țiței din Rusia în UE va scădea cererea pentru acesta, însă o va majora considerabil pe cea pentru sortimente alternative, cu caracteristici similare țițeiului Ural.
 
De altfel, CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere, a anunțat că renunțarea la procesarea țițeiului rusesc în favoarea celui de altă proveniență, majorează costurile de achiziție ale OMV Petrom cu 16 dolari pe baril.