Când vor avea loc alegerile prezidenţiale şi parlamentare, în România

PSD și PNL s-au înțeles ca alegerile parlamentare să aibă loc pe 1 decembrie, iar cele două tururi ale prezidențialelor pe 24 noiembrie și 8 decembrie, au anunțat cele două partide într-un comunicat comun.


Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat că Executivul a aprobat hotărârea privind data alegerilor prezindențiale și parlamentare. 

„În 24 noiembrie, respectiv 8 decembrie vor avea loc alegerile prezidențiale, primul tur respectiv al doilea tur, iar pe data de 1 decembrie vor avea loc alegerile parlamentare”, a spus Constantin.

Premierul a făcut declarații în ședința de Guvern după decizia din Coaliție.

„Am încheiat astăzi, împreună cu partenerii de guvernare, un acord cu privire la calendarul electoral, care să respecte principiile discutate în cadrul consultărilor cu formațiunile politice reprezentate în Parlament. Am stabilit că alegerile prezidențiale vor fi organizate la 24 noiembrie – turul întâi și 8 decembrie – turul al doilea, iar alegerile parlamentare la 1 decembrie. Astfel, putem adopta chiar azi hotărârea de guvern prin care validăm calendarul alegerilor și închidem acest subiect”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, citat de hotnews.ro.

Ce se spune în comunicatul PSD-PNL:

„Coaliția de guvernare a finalizat discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidentiale si parlamentare.

Astfel, ținând cont și de opiniile exprimate de celelalte formațiuni politice, reprezentanții Coaliției au fost în consens în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, dupa cum urmeaza:

- primul tur în data de 24 noiembrie

- al doilea tur în data de 8 decembrie.

De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie”.

Asta în condițiile în care 1 Decembrie pică duminica, iar 30 noiembrie – care e tot zi liberă – pică sâmbata, nu va exista un weekend prelungit, ceea ce scade riscurile ca o parte a populației să fie plecată într-o mini-vacanță.