Expresia "cal troian" a devenit foarte cunoscută la nivel global, semnificând o situație în care, printr-o aparență, un beneficiu este transformat de fapt într-o lovitură puternică. Este vorba despre o tehnică înșelătoare care presupune ceea ce poate să fie denumit chiar un dar "otrăvit". Totul se leagă de o legendă din Grecia Antică, bazată pe o serie de poeme epice scrise de Homer - Iliada și Odiseea. Calul troian se regăsește în opera Eneida a lui Virgiliu, între evenimentele care sunt descrise în epopeile Iliada și Odiseea.
Fapte istorice și elemente legendare
Războiul Troian reprezintă un conflict militar din Antichitate, atestat istoric, care i-a avut ca protagoniști pe eroii ahei și inamicii acestora, locuitorii orașului Troia din Asia Minor (în Turcia de astăzi). Perioada este estimată la nivelul anilor 1258 î. Hr. - 1180 î. Hr.
Povestea spune că acest conflict a început după ce Paris a fugit în Troia cu Elena, soția lui Menelau, regele Spartei, alături de o parte din averea regală. Războiul a inclus confruntări diverse, fiind implicată inclusiv flota grecească - peste 1000 de vase.
Ideea Calului Troian - strategie pentru victorie
După 10 ani de lupte, cu pierderi majore de ambele părți, luptătorul grec Ulise (Odiseu) a avut o idee genială, spune legenda. A fost construit un cal uriaș din lemn, cu interiorul scobit, astfel încât să poată ascunde luptătorii greci. Obiectul masiv, purtat pe roți, a fost lăsat în fata porților Troiei, iar flota grecească a început să se îndepărteze pe mare, ca și cum și-ar recunoaște înfrângerea.
Troienii au considerat calul de lemn drept un dar primit ca semn de pace și l-au introdus în interiorul cetății. Bucurându-se de aparenta victorie după un război atât de lung, aceștia au decis să sărbătorească. În cursul nopții, au fost luați pe nepregătite de luptătorii greci care au ieșit din calul troian. Aceștia au deschis porțile cetății, permițând armatei - întoarsă între timp - să poată ataca.
Între mit și realitate
Nici măcar existența Războiului Troian nu este certificată de către istorici, cu atât mai puțin sunt considerate a fi autentice informațiile legate de Calul troian. Totuși, istoricii consideră că există elemente de adevăr în aceste fapte relatate. Foarte interesant este faptul că, în anul 2014, o echipă de arheologi a găsit ceea ce ar putea fi bucăți din calul troian, pe dealurile din Hisarlik. Legătura a fost validată de structura acelor elemente, de locație, dar și de estimările cu privire la perioada istorică: secolele XI - XII î. Hr.
Legendele legate de Războiul Troian au fost ilustrate în unele producții cinematografice cu referire la evenimentele prezentate de Virgiliu și Homer. Este emblematic filmul Troia din anul 2004, cu actorii Brad Pitt, Eric Bana și Orlando Bloom în rolurile principale.
Lumea jocurilor video nu este străină de acest subiect. Un bun exemplu este jocul Total War Saga: Troy, joc video de strategie din anul 2020, dezvoltat de Creative Assembly Sofia și publicat de Sega.
De asemenea, în anul 2016 a fost lansat un joc de cazinou online denumit Age of Troy. Jocul ca la aparate îi are în prim-plan chiar pe Paris și Elena, personaje devenite simboluri valoroase în cadrul acestui slot disponibil pe platforma primului operator licențiat ONJN NetBet pacanele gratis (L1160651W000195, ONJN, 18+).
Calul Troian a devenit astfel unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Greciei Antice. Ingeniozitatea metodei este apreciată, dar, desigur, expresia este folosită în prezent pentru a ilustra mai degrabă un pericol ascuns. Totul depinde, evident, de partea din care privești - cea a atacatorului sau cea a victimei.