Brăţara dacică de la Optaşi Măgura, expusă în mai multe muzee din ţară

Brățara dacică de la Optași Măgura intră într-un circuit muzeal național, urmând să fie expusă în mai multe muzee din ţară.


Potrivit directorului Muzeului Judeţean, George Smarandache, prima locație unde va fi expusă este Muzeul Județean Buzău. În data de 21 mai 2024 va avea loc prezentarea acesteia către public.

Brăţara dacică descoperită în anul 2017, la Optaşi-Măgura, poate fi văzută începând din anul 2021 la Muzeul Judeţean Olt, unde este expusă.

 De la descoperire, brăţara a fost în custodia Muzeului Național de Istorie a României – București pentru expertizare și evaluare, iar prin eforturile CJ Olt şi Muzeului Judeţean, a revenit acasă.

Brăţara dacică de la Optaşi-Măgura este cel mai mare obiect de aur geto-dacic cunoscut până în prezent la sud de Carpați (cu o greutate totală de 107.98 grame) şi poartă reprezentarea dragonului înaripat, un simbol al clanului regal dacic din vremea lui Burebista şi deceniile imediat următoare.

În noiembrie 2017, poliţiştii din Optaşi au ridicat brăţara de la un tânăr din localitate, în vârstă de 27 de ani, care nu a anunţat autorităţile despre descoperirea făcută. Mai mult, acesta a distrus-o, încercând să amaneteze o parte din ea.