Angajați mutați de la Dezvoltare Urbană la firma prietenului lui Andrei Bălan, care încasează din lucrări date de Primăria Slatina

O firmă recent înființată în Slatina, deținută de un apropiat al directorului Dezvoltare Urbană, a primit contracte directe de la primărie după ce ar fi preluat muncitori din cadrul unei firme municipale, iar ulterior a fost sancționată pentru angajări la negru. Lucrarea „de căpătâi”: transformarea zonei de la Fântâna Speranţei într-o „oază mediteraneană”. 


O firmă recent înfiinţată în Slatina, Rominstec Construct SRL, primeşte prin atribuire directă lucrări de la Primăria Slatina şi firmele municipale. Potrivit unor informaţii din interiorul administraţiei locale conduse de Mario De Mezzo, este vorba despre o societate de construcţii înfiinţată de un anume Andrei Constantin Din, care ar fi consătean şi bun prieten cu Andrei Valentin Bălan, nimeni altul decât directorul firmei Dezvoltare Urbană Slatina, aflată în subordinea primăriei. 

Aceleaşi surse au confirmat că mai mulţi muncitori, în general meseriaşii, au fost transferaţi de la firma primăriei, la firma lui Din. Ar fi vorba de nouă sau 15 persoane. La scurtă vreme după acest transfer de personal, Rominstec primeşte prin atribuire directă contractul pentru reabilitarea zonei de la Fântâna Speranţei din Slatina şi transformarea ei într-o „oază mediteraneană”. Principalele lucrări au vizat montarea de pavaj stradal, adică fix ceea ce acei muncitori ar fi putut face pentru DUS, iar DUS ar fi putut face o factură mai mică pentru Primăria Slatina. Suspiciunea principală este că totul s-a făcut cu intenţie.

Mai mult, în urma unui control desfăşurat de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt, la firma Rominstec Construct SRL, au fost depistate două persoane care lucrau „la negru”. Pentru aceste nereguli, inspectorii de muncă au aplicat două amenzi, în valoare totală de 40.000 lei.

  • Vacanţele în grup ale grupării

Noua grupare de profitori care s-a format în jurul primarului Mario De Mezzo, după alegerea acestuia în funcţia de primar al Slatina, îşi permite aroganţe şi nu încearcă să ascundă eventuale legături şi suspiciuni privind atribuirea directă a unor lucrări către firme de casă.

Astfel, potrivit unor surse din apropierea acestei grupări, directorul DUS Andrei Bălan şi directorul firmei nou-înfiinţate de primar, Loisir SRL, Alin Suciu, şi-au petrecut câteva zile de vacanţă, în Spania, alături de Andrei Constantin Din, patronul firmei Rominstec Construct SRL.

  • Achiziții directe și legături locale 

Rominstec Construct SRL a intrat rapid în atenția publică printr-o serie de contracte atribuite direct de instituții publice din Slatina, la doar câteva luni de la apariția sa pe piață. Societatea a fost înființată în data de 8 octombrie 2024. Datele financiare pentru anul 2024, prezentate de publicaţia imperativ.ro, arată o companie aflată la început de drum, cu o cifră de afaceri de 43.210 lei, dar și cu un rezultat negativ: un profit net de -2.138 lei. Datoriile raportate se ridică la 24.951 lei, iar capitalurile proprii sunt înregistrate ca negative, la -1.938 lei. Firma are active imobilizate în valoare de 7.507 lei și active circulante de 15.506 lei.

Unicul acționar și administrator este Din Andrei Constantin, care figurează și ca asociat într-o altă societate, DIN FAMILY EMPRES SA SNC, cu profil comercial (magazin alimentar în satul Milcov Vale), activă din 1994. Această firmă, neplătitoare de TVA, nu a avut activitate în ultimii ani, raportând cifre de afaceri și profit zero și aceeași datorie restantă de aproximativ 35.000 lei constantă în bilanțuri. Practic, o firmă inactivă, fără angajați.

Romnistec Construct SRL a obținut, în perioada mai-iulie 2025, opt contracte prin achiziție directă de la instituții publice din Slatina, cu o valoare totală de 210.630 lei (circa 42.100 euro, fără TVA). Primul contract a fost atribuit pe 29 aprilie 2025 de Școala Gimnazială „N. Iorga” din Slatina, în valoare de 1.000 lei, pentru remedierea unei defecțiuni electrice. De acolo, lucrurile s-au accelerat rapid.

Pe 5 mai 2025, firma a semnat cu Dezvoltare Urbană Slatina pentru lucrări de tâmplărie PVC, în valoare de 2.200 lei. Pe 19 mai, a urmat un contract cu CSM Slatina, pentru servicii de mentenanță a instalațiilor electrice, în valoare de 24.000 lei pentru 8 luni. Ulterior, pe 28 mai, tot DUS a atribuit firmei un contract pentru confecționarea și montarea a 10 plase anti-insecte, în valoare de 3.500 lei.

Seria contractelor a continuat pe 2 iunie la Grădinița „Ion Creangă” din Slatina, pentru lucrări la șarpantă, în valoare de 5.000 lei, iar pe 3 iunie la Școala „Eugen Ionescu”, pentru montajul unor panouri de lemn tip riflaj, la un cost de 12.300 lei.

Cel mai valoros contract a fost semnat pe 10 iulie 2025 cu Primăria Slatina, pentru reparații la acoperișul unui imobil de pe strada Drăgănești. Contractul prevede montajul și reparații de șarpantă, cu echipe de dulgheri, tinichigii și montatori, materialele fiind incluse în preț. Valoarea: 75.630 lei, fără TVA.