„Programul de Guvernare al PSD va aduce un suflu nou în economie, agricultură şi viaţa socială”

Candidatul PSD la Camera Deputaţilor, administratorul public al judeţului, Marius Iancu, a vorbit, într-un interviu acordat Gazeta Nouă, despre oferta electorală a social-democraţilor, opinând că, pentru ca economia unei ţări să fie solidă, este nevoie de o clasă de mijloc puternică. Iancu a adăugat că nominalizarea sa pe lista de candidaţi ai PSD Olt reprezintă, în acelaşi timp, o onoare şi o responsabilitate enormă.

Nominalizarea dumneavoastră pe lista de candidaţi a PSD pentru parlamentare a luat prin surprindere o parte a opiniei publice. Cum a venit propunerea şi de ce aţi acceptat-o?
Propunerea a venit din partea conducerii PSD Olt ca urmare a activităţii mele şi a rezultatelor obţinute la alegerile locale din iunie, când am condus campania pe Slatina, iar candidatul nostru, Emil Moţ, este acum primarul municipiului. Este o onoare şi o responsabilitate faptul că sunt unul dintre candidaţii PSD Olt pentru Camera Deputaţilor. O onoare pentru că PSD Olt este o organizaţie puternică, cu foarte mulţi profesionişti în diferite domenii şi o responsabilitate pentru că, într-un timp relativ scurt, trebuie să cunosc cât mai multe din problemele comunităţilor locale, să discut cu primarii olteni şi cu cât mai mulţi cetăţeni cărora le cerem votul pe 11 decembrie.

Cum credeţi că vă va ajuta, în Parlament, experienţa acumulată în funcţiile deţinute, până acum, la nivel local?
Cunosc bine problemele sistemului de sănătate, cunosc bine problemele cu care se confruntă anumite categorii defavorizate şi ştiu că există soluţii pentru ele, că este nevoie de legi mai bune ca să putem asigura accesul tuturor cetăţenilor la un sistem de sănătate performant. Cunosc bine şi problemele agricultorilor olteni, dar şi pe cele ale oamenilor de afaceri. Este important ca toţi să se simtă reprezentaţi în forul legislativ, iar propunerile lor să fie discutate acolo şi, poate, adoptate.

După mult timp, pe listele propuse de PSD apar figuri noi. Aduce plus valoare viitorului Parlament faptul că, iată, PSD a ales să meargă pe mâna multor tineri, dar cu experienţă, pentru alegeri, aşa cum sunteţi şi dumneavoastră?

Mulţumesc pentru caracterizare. Da, societatea este în schimbare şi atunci partidele aduc în faţă oameni noi, care au experienţă în diferite domenii de activitate şi care pot veni cu o viziune nouă, cu idei noi. De fapt, Programul de Guvernare al PSD pe care îl susţinem cu toţii şi pe care vrem ca viitorul Guvern PSD să îl implementeze va aduce un suflu nou în economie, agricultură, viaţă socială. Este inovator, îndrăzneţ şi se bazează pe un concept foarte simplu, avem o ţară cu un potenţial incredibil, cu multe resurse, este timpul să le exploatăm. A venit vremea să îndrăznim să credem în România!

Candidaţii propuşi de PSD Olt pentru parlamentare sunt doar olteni. Va conta acest lucru în faţa electoratului?
Este foarte important ca oamenii să se simtă reprezentaţi în Parlament, să îi cunoască pe cei care le cer votul. Oamenii locului înţeleg problemele comunităţilor şi se răzbat să le rezolve. Mai simplu spus, le pasă.

La Consiliul Judeţean aţi venit cu un proiect de management a cărui implementare n-ar fi depins doar de administraţia judeţeană. Care sunt proiectele care se vor regăsi şi printre priorităţile dumneavoastră de deputat?
Vorbim de proiecte de investiţii în infrastructura rutieră, unde Oltul este deficitar, atât proiecte mari, cât şi pentru fiecare comunitate în parte. Pentru că Oltul este un judeţ agricol, vom avea proiecte şi pentru sprijinirea acestui sector: pieţe de gros pentru desfacerea produselor, sprijinirea tinerilor fermieri. PSD a lansat de curând şi programul de agricultură menit să ajute cât mai mult dezvoltarea acestui domeniu.

Una dintre cele mai mari năzuinţe ale oltenilor o reprezintă o autostradă care să traverseze judeţul. S-a vorbit atât de mult despre acest subiect încât s-a dus în derizoriu. Mai putem spera în realizarea unui proiect de asemenea anvergură?

Acest proiect trebuie să se realizeze pentru că nu se poate altfel. Am fost prea mult timp ignoraţi ca regiune şi ori de câte ori guvernele PSD au pus acest proiect pe lista investiţiilor prioritare, de tot atâtea ori am pierdut guvernarea şi iar s-a şters această investiţie din lista guvernelor de dreapta, ca şi din cea a tristului experiment numit „tehnocraţi”. Aşa s-a întâmplat şi cu autostrada şi cu centurile Slatinei şi Balşului.

Ce diferenţiază programul de guvernare al PSD, „Mai mulţi români în clasa de mijloc”, faţă de cele ale altor formaţiuni?
Este un program realist, bazat pe date concrete şi care promovează un principiu simplu, ca economia unei ţări să fie solidă este nevoie de o clasă de mijloc puternică. Acest lucru înseamnă locuri de muncă bine plătite, diminuarea taxelor, creşterea pensiilor, deduceri pentru familiile cu copii, credite garantate de stat pentru tinerii până la 26 de ani, care urmează o şcoală profesională, studenţi sau angajaţi. Prin acest program de guvernare propunem înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii (FSDI), deţinut de stat, care are ca scop reindustrializarea, finanţarea proiectelor strategice, dezvoltarea sectoarelor competitive şi absorbţia fondurilor europene. FSDI va investi în construirea de autostrăzi şi căi ferate de mare viteză, în sistemele de irigaţii, spitale, capitalizarea CEC şi EximBank, cercetare şi inovare, construirea de fabrici noi de procesare a cărnii, a legumelor şi fructelor, combinate metalurgice, îmbuteliere apă minerală, produse farmaceutice şi componente pentru industria de apărare. Dacă acest program economic va fi implementat, în următorii patru ani, PIB-ul va creşte cu 20 de miliarde de lei, creşterea bugetului cu şase miliarde de lei şi crearea a 42.000 de noi locuri de muncă.
 
Există posibilitatea ca, în ciuda situaţiei în care PSD câştigă alegerile şi face majoritate, preşedintele Iohannis să nominalizeze un premier de la o altă formaţiune sau „independent”? Cum se va poziţiona partidul într-o astfel de situaţie?

Cu toţii trebuie să respectăm Constituţia României, indiferent cum ne cheamă şi ce funcţie vremelnică ocupăm în statul român. Conform Constituţiei, majoritatea parlamentară desemnată prin votul cetăţenilor numeşte premierul.

Sunteţi preşedinte executiv al PSD Slatina şi faceţi parte din conducerea judeţeană a organizaţiei. Are PSD Olt oameni pe care poate să-i trimită într-un viitor guvern?
Avem oameni în funcţii importante la Bucureşti şi acum. Avem în partid mulţi profesionişti, oameni cu experienţă care pot reprezenta Oltul şi interesele comunităţilor locale în orice minister sau agenţie guvernamentală. De aceea, este important să înţelegem cu toţii că un rezultat bun şi la aceste alegeri înseamnă mai mulţi olteni la Bucureşti şi mai multe fonduri pentru investiţiile atât de necesare în oraşele şi comunele Oltului.