FOTO. „Încuratul cailor de Sân’ Toader” de la Brâncoveni a ajuns la ediţia a zecea

Sute de persoane au fost prezente, sâmbătă, pe stadionul din satul Mărgheni, la cea de a zecea ediţie a tradiţionalului eveniment „Încuratul cailor de Sân’ Toader” de la Brâncoveni.
Crescători de cabaline din toată ţara au fost prezenţi, la Brâncoveni, la aceste eveniment care deja a intrat în tradiţie.

Evenimentul de la Brâncoveni a reprezintă reînvierea unei tradiţii vechi a comunei oltene cu o bogată istorie. Aici s-au născut domnitorii Ţării Româneşti Matei Basarab, în 1580, şi Constantin Brâncoveanu, în 1654.

În satul tradiţional oltenesc, prima săptămână după Lăsata Secului era Săptămâna Cailor lui Sân’ Toader, iar în fiecare zi se serbea câte un cal din herghelia sa.

Sărbătoarea reprezenta şi un pretext pentru ca gospodarii să arate cât de bine şi-au întreţinut animalele, în perioada iernii. Totodată, fetele de măritat îşi spălau părul, în vinerea premergătoare zilei de Sfântul Toader, cu „iarbă-mare”, sperând să-l aibă tot anul frumos şi mătăsos.

Printre cei prezenţi la Brâncoveni s-au numărat preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, şi deputatul Marius Iancu.

„Această sărbătoare este una care se dezvoltă. Vin de ceva timp aici şi simt că această sărbătoare creşte. Noi, prin Centrul Cultural Judeţean suntem implicaţi în organizare, dar ar trebui să o facem mai mult pentru că se pare că Încuratul Cailor de Sân’ Toader, la Brâncoveni, capătă o altă dimensiune şi cred că este nevoie de dezvoltarea acestei sărbători.

Ştiţi că sunt un susţinător important al tradiţiilor din Olt. Noi, la Consiliul Judeţean, avem mai multe sărbători pe care încercăm să le susţinem atât financiar, cât şi logistic, împreunî cu Centrul Cultural. Cred că aceste tradiţii ne arată de unde am plecat, este bine să ne cunoaştem istoria şi cred că este foarte important ca şi copiii noştri să le cunoască”, a declarat Marius Oprescu.

La rândul său, deputatul Iancu i-a felicitat pe crescătorii de animale.

„Particip cu mare drag, în fiecare an, la această sărbătoare. Este o tradiţie care trebuie să continue şi văd că a depăşit graniţele judeţului Olt. Sunt participanţi din Hunedoara şi Argeş. Îl felicit pe domnul primar pentru această sărbătoare şi îi felicit şi pe ceilalţi pentru că au crescut aceste animale frumoase”, a declarat Marius Iancu.

Pe lângă spectacolul de echitație şi cai frumoşi, cei prezenţi s-au putut delecta cu muzica populară oltenească (17 solişti) sau dansuri populare (două ansambluri).