Deja mai multe ţări, printre care Statele Unite, Franţa sau Marea Britanie, aplică acest sistem de monitorizare a traficului virtual. Cei prinşi că fac piraterie se pot alege cu amenzi usturătoare şi riscă să fie deconectaţi multă vreme. Cu un singur click, putem lua gratis de pe internet poze, muzică, jocuri, dar şi programe software fără licenţă. Curând, însă, am putea fi monitorizaţi când facem asta.
Pentru că e aproape imposibil să îi prindă pe toţi cei care pun la dispoziţia utilizatorilor de internet conţinut piratat, mai multe ţări din lume s-au îndreptat către abonaţii operatorilor de cablu. Au adoptat deja programe guvernamentale prin care monitorizează zeci de milioane de oameni care folosesc internetul.
În primă fază, utilizatorul care foloseşte sau accesează conţinut fără licenă primeşte câteva atenţionări sub formă de mesaje sau chiar scrisori în cutia poştală. Dacă cel care descarcă produse piratate continuă, va primi pe computer un mesaj video despre problemele şi riscurile ridicate de pirateria online. Recidiva poate aduce sancţiuni mai aspre. Blocarea accesului la net sau amenzi.
„La noi, cadrul legislativ prevede pedepse pentru piraterie doar dacă materialele piratate sunt folosite pentru câştigul de bani. E foarte greu să plasezi un utilizator în faţă calculatorului. Ai o conexiune la internet, însă nu ştii dacă pe ea nu stă cumva şi vecinul sau dacă în faţa calculatorului a rămas un copil”, spune Bogdan Botezatu, senior E-Threast Analyst.
sursa: www.stirileprotv.ro