Vimetco Extrusion a finalizat, în acest an, implementarea cu succes a proiectului „Eficientizarea activităţii şi creşterea competitivităţii economice a SC Vimetco Extrusion SRL prin achiziţionarea de utilaje de producţie performante”, prin intermediul căruia a reuşit să achiziţioneze o presă de extruziune, un cuptor de materie primă de bare cu sistem de debitare şi un cuptor de matriţe. Implementat în perioada 2012-2014, prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, proiectul are o valoare totală de 19.351.438 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 7.042.464 lei. Succesul acestui proiect i-a determinat pe reprezentanţii firmei de pe platforma industrială a Slatinei să pregătească şi alte proiecte pentru accesare de fonduri europene.
„Am început demersurile, împreună cu consultantul nostru pe fonduri europene. Momentan, am înţeles că nu prea sunt deschise axe pe întreprinderi mari. Nu ne oprim aici. Continuăm să punem la punct un proiect cu implementare pe 2015. Este un draft, însă intenţia există. Ceea este foarte important pentru noi este ca în următoarele şase luni să ne demonstrăm nouă, dar şi managementului companiei că această investiţie a fost de succes, că suntem în stare să administrăm astfel de proiecte şi să creăm premisele unei noi finanţări”, a declarat Răzvan Pop, reprezentant al companiei şi manager al proiectului privind achiziţionarea de utilaje de producţie performante.
El a mai arătat că noile utilaje vor duce la creşterea eficienţei energetice, a vitezei de extruziune şi, implicit, la creşterea productivităţii.
„Prin aceste echipamente, am crescut calitatea de muncă în Vimetco Extrusion, aici mă refer îndeosebi la departamentul «întreţinere» şi la departamentul «producţie». În comparaţie cu utilajele vechi pe care încă le mai avem în Vimetco Extrusion, unde sunt o grămadă de pierderi de ulei, de neplăceri, aici targetul nostru este să avem zero picături de ulei. Am făcut anume o coloristică atipică a presei, ceea ce ne-au spus şi furnizorii - am făcut-o albă. Într-o industrie grea este atipic pentru că se prăfuieşte, se murdăreşte şi nimănui nu-i place. Ei, având în vedere experienţa acestor ani, cu pierderi de ulei, cu bani pierduţi, am decis să o facem albă pentru a vedea absolut fiecare defect pentru a-l remedia la timp”, a spus el.
Un alt rezultat al achiziţionării utilajelor este creşterea producţiei, obiectivul companiei fiind producerea de 2.500 de kilograme pe oră.
„Targetul nostru este de a ajunge la 2.500 de kilograme pe oră, comparativ la 1.650 de kilograme pe oră, cât am avut. După perioada de implementare a utilajelor, după teste, după ce le-am dat în producţie, am atins deja un 2.029 kilograme pe oră, ceea ce este normal, obiectivul nu poate fi atins din prima lună pentru că sculele nu sunt toate adaptate la presă, oamenii nu sunt încă pregătiţi, aşa că targetul va fi atins în şase luni de zile”, a mai declarat Răzvan Pop.
Scăderea consumului de energie, obiectiv al Grupului Vimetco
Prezent la Slatina, la inaugurarea noilor utilaje, achiziţionate prin fonduri europene, directorul general al Vimetco Extrusion, Igor Higer, a vorbit despre obiectivele companiei pe termen mediu şi lung. El a arătat că se urmăreşte reducerea pe cât se poate de mult a consumului de energie, fără a scădea calitatea produselor care ies pe poarta fabricii de pe strada Milcov. Igor Higer a făcut şi o comparaţie între situaţia fabricii, în anul 2006, când a fost preluată de Grupul Vimetco, şi ceea ce se întâmplă în prezent, când a fost dotată cu unele dintre cele mai moderne utilaje din Uniunea Europeană.
„Cred că ziua de astăzi reprezintă un pas foarte important pentru compania noastră şi cred că şi pentru municipiul Slatina. Aş vrea să reamintesc tuturor că am început în 2006 cu puţini angajaţi, cu o producţie de 2.000 de tone, iar astăzi, Vimetco Extrusion are 234 de angajaţi şi avem o presă modernizată, una dintre cele mai bune din Uniunea Europeană. Este foarte important pentru companie şi pentru oraş, de asemenea, şi sper că vom continua să avem un trend pozitiv pe dura piaţă a extruziunii şi vom da produse de cea mai înaltă calitate, pe măsura calităţii ridicate a muncitorilor din Slatina”, a spus managerul.
Următorul pas: piaţa auto
Directorul general al Vimetco a fixat şi următorul obiectiv pentru fabrica din Slatina, produsele de aici urmând să deservească şi alte pieţe, prima ţintă fiind industria construirii de automobile.
„Continuăm să căutăm noi oportunităţi şi principala idee, astăzi, este ca în primul rând să reducem cât putem de mult consumul de energie. Acesta a fost principalul pas, pentru că în ceea ce priveşte consumul de energie, acesta va scădea cu 50 până la 60 la sută pe an. Următorul pas va fi să ne concentrăm pe produsele cu valoare adăugată mare, să ne extindem cât putem dincolo de piaţa de extruziune şi să începem să livrăm pe piaţă produse speciale, prima ţintă fiind industria automobilelor”, a conchis Igor Higer.