Vicepremierul Dragoș Anastasiu și-a anunțat demisia, motivând că actualul climat politic și mediatic îl împiedică să aducă un impact real.
„I-am spus premierului că cel mai simplu pentru mine este să fac acest pas, însă doar dacă pot ajuta. Însă, indiferent ce aș spune sau face, procesul de denigrare va continua, bazat pe anumite fapte, dar dus la extrem”, a explicat acesta.
El a şi lăcrimat:
Anastasiu a precizat că a decis să facă un pas în lateral pentru a nu afecta guvernul sau imaginea sa personală.
Într-o conferință susținută duminică, oficialul a declarat că și-a luat câteva zile de reflecție pentru a evalua impactul prezenței sale în Guvern.
„Am luat câteva zile de gândire, o dată pentru a acumula cât mai multe informații, pentru a avea răspunsurile la cât mai multe întrebări și pentru a reflecta cu privire la cea mai bună decizie pentru a nu periclita Guvernul României și chiar și pe persoana mea fizică”, a explicat el.
Vicepremierul a subliniat că România se află într-un moment economic dificil, iar reformele sunt esențiale. „Situația bugetului este extrem de dură, de tensionată. A fost necesară o frână de mână trasă brusc pentru ca agențiile de rating să nu ne degradeze”, a spus Anastasiu. Acesta a vorbit despre impactul măsurilor asupra sporurilor, burselor și pensiilor.
Guvernul, spune el, a trecut la etapa a doua a reformei, axată pe reducerea risipei și eficientizarea sistemelor publice. A făcut parte dintr-un grup de lucru care analiza cele peste o mie de companii de stat, dintre care multe sunt ineficiente. Anastasiu a atras atenția asupra dificultăților întâlnite: „Încă sunt multe sinecuri, este un loc pe care dacă îl deranjezi e ca și cum bagi bățul într-un viespar”.
- Dosarul penal și contextul din trecut
Dragoș Anastasiu a oferit detalii despre apariția numelui său într-un dosar al DNA, susținând că speța este veche și cunoscută de mai mulți ani. „N-am venit să mă poziționez ca victimă, ci să vă dau câteva explicații pentru a înțelege contextul. Am avut o companie care făcea transporturi internaționale… era necesară rambursarea de TVA”, a explicat el.
A relatat dificultăți în relația cu autoritățile și controale de lungă durată care au blocat activitatea companiei. A vorbit despre un moment în care i s-a sugerat să accepte „o firmă recomandată” pentru a închide controlul. Partenerul său a semnat un contract, ulterior denunțat. Anastasiu susține că a fost martor, nu denunțător. „Nu am mințit când am spus că am fost martor”, a precizat.
Anastasiu a criticat practicile abuzive ale ANAF și ANPC, oferind exemple concrete. A menționat mesaje primite de la alți antreprenori cu experiențe similare și a cerut un parteneriat corect între stat și mediul privat. „Statul este partenerul tuturor companiilor… datoria lui este să fie partener, nu dușmanul economiei.”
În încheiere, a făcut apel la digitalizarea ANAF și eliminarea comportamentelor abuzive. „Ucraina s-a digitalizat în doi ani de război. Nu vrem, pentru că tolerăm același comportament al controalelor.”