Utilaje noi de peste 19 milioane de lei, puse în funcţiune la Vimetco Slatina

Societatea Vimetco Extrusion, fosta IPA, a reuşit implementarea cu succes a unui proiect finanţat cu fonduri europene prin intermediul căruia a achiziţionat utilaje de producţie performante. Noua linie a fost inaugurată, joi, în cadrul unui eveniment la care au participat atât reprezentanţi ai conducerii societăţii, cei ai Alro SA, societatea mamă, cât şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Proiectul „Eficientizarea activităţii şi creşterea competitivităţii economice a SC Vimetco Extrusion SRL prin achiziţionarea de utilaje de producţie performante” a ajuns la final, momentul fiind marcat, joi, printr-o conferinţă de presă şi prin inaugurarea noii linii de producţie. La eveniment au participat Igor Higer, directorul Vimetco, Gheorghe Dobra, directorul general Alro, Marian Năstase, preşedintele CA al Alro SA, dar şi Minel Prina, primarul Slatinei.


Implementat în perioada 2012-2014, prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, proiectul are o valoare totală de 19.351.438 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 7.042.464 lei. Utilajele achiziţionate sunt o presă de extrusiune, un cuptor de materie primă de bare cu sistem de debitare şi un cuptor de matriţe.

 

„Valoarea totală a proiectului este de 19.351.438 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 7.042.464 lei. În ceea ce priveşte obiectivele proiectului, obiectivul general l-a reprezentat creşterea competitivităţii, creşterea productivităţii Vimetco Extrusion cu asigurarea principiilor de dezvoltare durabilă şi cu diminuarea decalajului faţă de productivitatea înregistrată la nivelul Uniunii Europene. În ceea ce priveşte obiectivele specifice ale acestui proiect, vorbim de creşterea extensivă a volumului producţiei realizate, de creşterea permanentă şi progresivă a cifrei de afaceri, de creşterea extensivă a volumului exporturilor şi de creşterea competitivităţii Vimetco Extrusion pe piaţa naţională şi mondială, respectiv a cotei de piaţă. Rezultatele proiectului au fost reprezentate de achiziţionarea unui număr de trei utilaje tehnologice. Acestea au fost puse în funcţiune, respectă specificaţiile tehnice stabilite prin documentaţia de atribuire şi standardele în vigoare”, a declarat Floriana Popescu, director resurse umane la Vimetco SA.

Printre obiective, creşterea numărului de angajaţi


Floriana Popescu a vorbit despre impactul pe care proiectul „Eficientizarea activităţii şi creşterea competitivităţii economice a SC Vimetco Extrusion SRL prin achiziţionarea de utilaje de producţie performante” îl va avea asupra societăţii slătinene, dar şi asupra comunităţii locale.

 

„În ceea ce priveşte impactul proiectului, valoarea adăugată adusă de implementarea acestuia vizează mai multe dimensiuni. În primul rând, valoarea adăugată reflectată asupra Vimetco Extrusion. Prin implementarea proiectului de investiţii va fi influenţată în mod esenţial dezvoltarea companiei pentru că se creează condiţiile pentru eficientizarea şi creşterea productivităţii Vimetco Extrusion, practic ca şi rezultat al achiziţionării acestor utilaje tehnologice performante. Vorbim apoi de valoarea adăugată reflectată asupra comunităţii locale. Se creează locuri de muncă de care beneficiază, în primul rând, locuitorii din zonă, iar de taxele care se vor vărsa la bugetul local va beneficia comunitatea locală în ansamblu. Putem vorbi, de asemenea, despre valoarea adăugată reflectată asupra mediului de afaceri pentru că, prin creşterea productivităţii şi competitivităţii companiei, practic se creează premisele pentru ca Vimetco Extrusion să devină un veritabil motor al dezvoltării întregii zone, din punct de vedere economic. Bineînţeles, nu în ultimul rând, vorbim de valoarea adăugată reflectată asupra potenţialilor clienţi ai produselor noastre deoarece, prin diversificarea sortimentală a produselor fabricate, clienţii vor avea posibilitatea să aleagă dintr-o varietate mai mare de produse”, a spus ea.


De asemenea, pe parcursul implementării acestui proiect, numărul de angajaţi al Vimetco va creşte cu 20%.

 

„Printre obiectivele proiectului, atunci când acesta a fost iniţiat, s-a aflat şi angajamentul de creştere a numărului de angajaţi, în timp, cu 20% faţă de numărul de angajaţi pe care îl aveam atunci când a început proiectul. Bineînţeles că, în toată această perioadă, am reuşit să creştem numărul de angajaţi cu un anumit procent şi avem un plan de acţiune ca să putem îndeplini şi acest obiectiv, pe perioada de implementare a proiectului. Angajaţii sunt legaţi strict de linia de producţie”, a mai precizat Floriana Popescu.

„Am crescut calitatea de muncă în Vimetco Extrusion”

Răzvan Pop, managerul proiectului, a arătat că noile utilaje vor duce la creşterea eficienţei energetice, a vitezei de extruziune şi, implicit, la creşterea productivităţii.

 

„Prin aceste echipamente, am crescut calitatea de muncă în Vimetco Extrusion, aici mă refer îndeosebi la departamentul «întreţinere» şi la departamentul «producţie». În comparaţie cu utilajele vechi pe care încă le mai avem în Vimetco Extrusion, unde sunt o grămadă de pierdere de ulei, de neplăceri, aici targhetul nostru este să avem zero picături de ulei. Am făcut anume o coloristică atipică a presei, ceea ce ne-au spus şi furnizorii – am făcut-o albă. Într-o industrie grea este atipic pentru că se prăfuieşte, se murdăreşte şi nimănui nu-i place. Ei, având în vedere experienţa acestor ani, cu pierderi de ulei, cu bani pierduţi, am decis să o facem albă pentru a vedea absolut fiecare defect pentru a-l remedia la timp”, a spus el.


Un alt rezultat al achiziţionării utilajelor este creşterea producţiei.

 

„Targhetul nostru este de a ajunge la 2.500 de kilograme pe oră, comparativ la 1.650 de kilograme pe oră, cât am avut. După perioada de implementare a utilajelor, după teste, după ce le-am dat în producţie, am atins deja un 2.029 kilograme pe oră, ceea ce este normal, pentru că obiectivul nu poate fi atins din prima lună pentru că sculele nu sunt toate adaptate la presă, oamenii nu sunt încă pregătiţi, aşa că targhetul va fi atins în şase luni de zile”, a mai declarat Răzvan Pop.