Unde putem arunca mobila veche sau deşeurile provenite din renovarea casei şi care sunt amenzile, în Slatina, dacă nu respectăm legea

Dacă aruncăm mobila veche sau molozul rezultat din renovarea casei la punctele de colectare a gunoiului din Slatina, riscăm amenzi de până la o mie de lei. Pentru a evita amenda, trebuie contactat operatorul local de salubritate care, contra cost, vine şi ridică aceste deşeuri şi le depozitează în locurile special amenajate.

Viceprimarul Slatinei, Alexandru Berechet, spune că pentru deşeuri din construcţii şi demolări există patru variante de tarif, iar pentru deseurile voluminoase se poate opta pentru una din ultimele trei variante, după cum urmează:

1. Colectare la sac 40 kg (include şi costul depozitării) – tarif 22,00 lei/sac, inclusiv TVA
2. Colectare în containere de 5 - 20 metri cubi (include şi costul depozitării)  - tarif 452,16 lei/metrul cub inclusiv TVA
3. Colectare în containere de 5 - 20 metri cubi (fără depozitare) – tarif 452,16 lei/cursă la care se adaugă costul depozitării de la CMID Bălteni 178,38 lei/tonă, inclusiv TVA
4.  Varianta numai depozitare 178,38 lei/tonă, inclusiv TVA, dacă se optează pentru un alt transportator până la SC SALUBRIS SA.

„Comanda se poate realiza telefonic la nr. 0249414693, sau la sediul din strada Aleea Tineretului nr.2A, după care un reprezentant al societății identifică locația, natura și cantitatea deșeurilor stabilind cu generatorul costurile estimate în funcție de varianta aleasă. Deșeurile sunt colectate după ce s-a încheiat contractul și s-a efectuat plata”, spune viceprimarul.

Cei care nu respectă prevederi şi depozitează deşeurile, altele decât cele menajere, în puncte de colectare din Slatina se pot alege cu amenzi usturătoare.

Astfel, potrivit Hotărârii Consiliului Local 490/2014, pentru deşeurile menajere, care sunt aruncate în alte locuri decât cele special amenajate, amenda este de la 100 la 600 de lei. Pentru aruncarea de deşeuri de orice natură/ coji de seminţe, mucuri de ţigară, pe domeniul privat sau public, amenda este de la 300 la 600 lei. Dacă se aruncă deşeuri sau gunoaie de la fereastră, amenda este tot de la 300 la 600 lei.

În cazul depozitării de deşeuri menajere sau de orice altă natură sau provenienţă, în alte locuri decât cele amenajate, amenda este de la 500 la 1.000 lei, în cazul persoanelor fizice, şi de la 1.000 la 2.500, pentru persoanele juridice.

Depunerea în spaţiile de depozitare, acolo unde sunt pubele, de deşeuri care rezultă din operaţiuni de demolare, de renovare, de reparaţie a locuinţelor, din construcţii, pentru persoane fizice amenda este de la 500 la 1.000 lei, iar pentru persoane juridice de la 1.000 la 2.500.