Peste 100 de proprietari de terenuri agricole care şi-au dat pământul în arendă firmei Marconf regretă alegerea făcută, pentru că firma din Piatra Olt, administrată de soţia afaceristului Bădiţă, Tania Bădiţă, aflată în insolvenţă, nu-şi mai poate achita obligaţiile contractuale. Potrivit contractelor încheiate cu posesorii de suprafeţe agricole, firma s-a obligat să dea oamenilor câte 600 de kilograme de produse agricole pentru fiecare hectar de teren arabil arendat. Deşi unii primesc produse, alţii nu, societatea încasează în contul tuturor subvenţiile agricole.
„Anul trecut nu ne-a dat nimic, deşi contractul prevede că trebuie să ne dea produse agricole la nivelul a 600 kg/hectar. Anul acesta a dat ceva, dar mai puţin decât trebuia”, declară unul dintre nemulţumiţi, Dan Ghenea.
În asemenea condiţii, familia Ghenea ar vrea să-şi dea pământul unuia dintre ceilalţi agenţi economici care operează pe raza localităţii, dar i se pun beţe-n roate în plan juridic.
„Ni se spune că nu putem să ne mutăm pământul, că avem contract cu ei pe mai mulţi ani şi că, prin urmare, nu avem încotro”, mai spune Dan Ghenea.
O altă persoană care a făcut potecă la firmă pentru a-şi ridica fie produsele, fie bani în schimbul acestora, este Ana Stoica. A rămas însă cu hambarul gol, ca şi cu portofelul. Nemulţumită este şi Elena Popescu, care, deşi şi-a anunţat intenţia de a schimba arendaşul, administratoarea Marconf a înregistrat la primărie un alt contract cu femeia, pe o altă firmă.
Sprijin de la primar
Cei care merg la primărie să-şi spună oful şi să-şi anunţe intenţia de a-şi da pământul în arendă altcuiva sunt descurajaţi de primar, din motive pe care le intuim.
„Domnul primar nu le spune pe faţă, dar îi descurajează, zicându-le că au deja un contract de arendă, că e mai bine să nu se ducă de la un arendaş la altul, că lucrurile poate se vor schimba şi tot aşa. Asta în ciuda faptului că el are cu totul şi cu totul alte atribuţii”, ne-a dezvăluit un angajat al Primăriei Piatra Olt.
În alte cazuri, primarul Tudor Udrescu invocă prevederile Codului Civil, care între timp s-a schimbat. Alteori este evaziv în relaţia cu arendadorii nemulţumiţi, aşa încât oamenii nu înţeleg nimic, iar arendaşul îşi vede mai departe de treabă. Şi de încasarea, an de an, a subvenţiilor agricole. În ciuda efortului nostru de a obţine o declaraţie a edilului pe această temă, Tudor Udrescu a fost de negăsit.
„Este în concediu. La telefon nu mai încercaţi, că dânsul îl ţine închis atunci când se află în concediu”, ne-a lămurit cineva de la primărie.
Contractul e bun; respectarea lui - strâmbă
O simplă lectură a tipului de contract utilizat de SC Marconf SRL arată că arendatorii nu au nevoie să meargă în instanţă pentru a-şi rezolva problema, aşa cum sunt îndemnaţi de arendaş pentru a-i descuraja în demersul lor de a bate la uşa altor firme care se ocupă cu lucrări agricole. Potrivit articolului 6 din contract, „nivelul arendei în natură se face imediat după recoltarea culturii”, iar „produsul livrat trebuie să corespundă din punctul de vedere al calităţii”. De asemenea, la articolul 9 se arată că „în caz de neexecutare a obligaţiilor prevăzute în contract de una dintre părţi, contractul se consideră reziliat de drept”. Aşadar, arendaşul - în cazul nostru Marconf - care nu execută una dintre obligaţii către unul dintre arendatori, pierde relaţia contractuală cu acesta, contractul devenind nul.
Or, conducerea Marconf nu doar că nu recunoaşte acest drept al oamenilor, ci, pentru că firma a intrat în incapacitate de plată, transferă afacerea pe o altă firmă, SC Pond Star GMT SRL, înfiinţată în 2009 de două societăţi cu sediul în Statele Unite ale Americii şi de Marconf şi reprezentată legal de fiul soţilor Bădiţă, Marius Bădiţă.
„Acest transfer al afacerii este posibil doar cu încheierea altor contracte de arendă. Problema este că mulţi dintre arendatori nu mai vor să continue cu familia Bădiţă. Ştiţi ce fac? Îi ameninţă pe oameni că nu le mai dau produsele agricole stipulate în vechile contracte, forţându-i astfel să semneze. Şi totuşi, am auzit că la primărie au ajuns şi contracte care nu poartă semnătura arendatorilor”, susţine, sub protecţia anonimatului, unul dintre localnicii care au încheiat contract cu Marconf.
Omul a cerut să nu îi divulgăm numele în speranţa că, chiar dacă intenţionează să-şi dea pământul altui arendaş, va mai lua, poate, de la familia Bădiţă măcar o parte din ceea ce i se cuvine de drept.
Investiţie neterminată - altă pagubă pentru oameni
Mai multe familii din Piatra Olt nu au de pierdut de pe urma soţilor Bădiţă doar de pe urma contractelor de arendă, ci şi din cauza unei investiţii pe care familia Bădiţă a demarat-o în urmă cu doi ani, dar la care, între timp, a renunţat. Este vorba de un canal de irigaţii săpat pe mai multe proprietăţi ale localnicilor pe care era cultivată viţă-de-vie.
Gheorghe Bădiţă a convenit cu proprietarii ca aceştia să primească, an de an, pentru terenul afectat, produse agricole în condiţiile cantitative şi calitative ale arendei.
„Am dat semnătură pentru asta. Pe urmă, Bădiţă s-a ţinut de cuvânt într-un rând, apoi n-a mai dat nimic celor cu care făcuse această înţelegere. Nouă cel puţin nu ne-a dat nimic anul trecut”, afirmă Dan Ghenea.
De altfel, „investiţia” în discuţie face parte dintr-un amplu program de reabilitare a sistemului de irigaţii de la Piatra Olt în baza căruia familia Bădiţă, chiar dacă n-a prea făcut nimic, solicită statului milioane şi milioane de lei cu titlu de sprijin financiar. Aici intră în ecuaţie Asociaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) Piatra Olt, controlată de Gheorghe Bădiţă (până în urmă cu câteva luni din poziţia de preşedinte) şi folosită de acesta pentru a solicita fie Ministerului Agriculturii, fie unor societăţi comerciale importante sume de bani pentru fel de fel de lucrări închipuite şi pentru irigaţii care în realitate nu s-au făcut niciodată.
De altminteri, imaginea omului de afaceri Gheorghe Bădiţă a fost serios afectată după ce firmele controlate de el, SC Marconf SRL şi BG Marprod SRL, au intrat în incapacitate de plată, dar şi pentru dosarele penale în care el este cercetat pentru mai multe infracţiuni.
•••
După ce a păcălit statul, firmele controlate de el încasând sume fabuloase pentru lucrări fictive şi după ce, prin Marconf SRL, a încercat să beneficieze de returnarea TVA utilizând documente false, acum Gheorghe Bădiţă încearcă să-i păcălească pe proprietarii de terenuri agricole din Piatra Olt, interesul său major fiind nu respectarea contractelor de arendă, ci obţinerea subvenţiei agricole de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), care anul acesta a ajuns la peste 150 de euro/hectar.
Citește și
Acţiunile care l-au aruncat pe Iacobov în puşcărie, plecate ilegal din Electrocarbon
Unde-i averea lui Anghel? Delapidare, abuz în serviciu şi fals la Primăria Caracal
Atentat la Patrimoniul Naţional! Casa Deleanu, măcinată de interese imobiliare
2012, anul marilor falimente cu cântec în Olt
Insolventa Hidroelectrica a încheiat contracte de miliarde, via SH Slatin
Şeful de la Şomaj „călăreşte” cai putere cu trecut dubios
Marconf şi Romstrade fac afaceri cu balast furat
Peste 40 de medici veterinari din Olt, infectaţi cu Salmonella din neglijenţă
Vaccinul antigripal, între falsuri şi efecte adverse
Apucături penale la Drumuri Naţionale Slatina
Marconf Piatra Olt revine: tun de zeci de miliarde la Finanţe