În satul Plaiuri, lângă Cluj-Napoca, Prysmian Slatina a revoluționat viețile localnicilor aducând internet de mare viteză.
Recent, E.S. Stefan Tomašević, ambasadorul Republicii Serbia, și o delegație de la primăria din Kragujevac au vizitat această comunitate pentru a vedea impactul direct al proiectului, potrivit unui comunicat al companiei bazate în Slatina, judeţul Olt.
„Cu această vizită, Prysmian a marcat încheierea cu succes a proiectului-pilot de digitalizare a satului Plaiuri (comuna Petreștii de Jos), care a devenit, astfel, prima comunitate rurală din Zona Metropolitană Cluj racordată complet la rețea FTTH (Fiber To The Home) - tehnologie de ultimă generație în care fibra optică ajunge direct până în locuințele oamenilor, și nu doar până la un nod de distribuție”, se arată în comunicatul citat.
Experiența de la Plaiuri face parte dintr-un proiect mai mare: Rural-Urban Hub Cluj, ce a fost implementat de Prysmian în parteneriat cu Asociația Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj și Clusterul de Educație C-EDU, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca si al Primăriei Petreștii de jos.
„Cu succesul de la Plaiuri, avem dovada clară că acest proiect-pilot are șanse mari să fie replicat și în alte sate din România, văduvite de beneficiile digitalizării, dar și în țările vecine, care întâmpină probleme similare în mediul rural, ca și la noi”, mai arată Prysmian.
Reprezentanţii companiei mai transmit că discuțiile pentru un calendar comun de lucru cu partea sârbă au început deja, cu primarul Cluj-Napoca, Emil Boc, în cadrul Summitului Internațional pentru Neutralitate Carbonică 2025 care s-a încheiat vineri 23 mai la Cluj-Napoca. Evenimentul a reunit stakeholderi locali, naționali și internaționali, interesați să găsească împreună soluții rapide pentru decarbonizare.
„Așteptăm cu nerăbdare să răspândim beneficiile transformării digitale, folosind modelul dezvoltat în Plaiuri, atât în țară, cât și în afara ei. Pentru că Prysmian tocmai despre asta este: despre a nu lăsa pe nimeni în urmă, transportând energie și informație oriunde pe glob. Cu cea mai mare rapiditate, dar și cu grijă pentru fiecare comunitate în care ajungem”, a conchis sursa citată.