Satul neolitic din Drăgăneşti-Olt şi-a deschis porţile

Arheologi din 24 de ţări europene au participat, sâmbătă, la inaugurarea arheoparcului care reconstituie un mini-sat neolitic de acum 6000 de ani, construit la muzeul Câmpiei Boianului prin eforturile directorului muzeului, Traian Zorzoliu. Drăgăneşti-Olt a devenit astfel singurul oraş din judeţ inclus într-un program internaţional de arheologie aeriană, care a reunit pentru prima dată rezultatele mai multor proiecte de investigaţii aeriene în diferite zone din România.

Amenajarea mini-satului Gumelniţa a început în aprilie 2009 şi s-a bazat pe descoperirile făcute în urma celor şapte campanii arheologice demarate de mai mulţi specialişti din Bucureşti, Dolj şi Olt. Unic la această dată în ţară şi printre puţinele reconstituiri de acest gen din Europa, arheoparcul a atras atenţia organizatorilor Conferinţei Internaţionale de Arheologie Aeriană AARG, care au ales să-l includă în partea practică a acestui eveniment cultural şi ştiinţific.

„Conferinţele anuale AARG sunt un forum pentru schimburi de idei şi informaţii între toţi cei implicaţi activ în fotografie aeriană, foto-interpretare, arheologie de teren şi istoria peisajului, inclusiv în utilizarea fotografiilor aeriene pentru elaborarea politicilor de prezervare a siturilor şi peisajelor arheologice. Organizate în fiecare an în altă ţară, ele reprezintă un prilej fericit pentru ţara organizatoare de a-şi prezenta patrimoniul cultural naţional. În 2010, Asociaţia Internaţională Grupul de Cercetare pentru Arheologie Aeriană a ales ca locaţie România, iar pentru excursia documentară s-a optat pentru un traseu din sud-vestul Munteniei: Bucureşti-Alexandria-Drăgăneşti-Olt”, a declarat Irina Oberländer-Târnăveanu, organizator conferinţă AARG 2010.

O treime din cei înscrişi la conferinţă au venit din Marea Britanie

Din cei peste 80 de arheologi europeni implicaţi în proiect, o treime au venit din Marea Britanie. Alte ţări cu mai mulţi membri au fost: Danemarca, Austria, Polonia, Franţa şi Italia. Cu toate că au avut de parcurs un drum lung şi s-au oprit pentru a vizita aşezări de tip tell la Vităneşti, Măgura-Bran şi Ţigăneşti-Gorganu în judeţul Teleorman, participanţii au fost impresionaţi de ceea ce au văzut la muzeul Câmpiei Boianului, în special de desenele de pe pereţii exteriori ai caselor şi de acurateţea cu care a fost reprodus satul în miniatură.

 

„Pictura este deosebită şi am fost surprinsă de numărul mare de elemente incluse de cei care s-au ocupat de reconstituire într-un spaţiu atât de restrâns. Este ceva deosebit, tot ceea ce am vizitat în această excursie a fost diferit, o selecţie de aşezări omeneşti aparţinând unor culturi şi perioade istorice diverse”, a spus Lis Olesen Helles de la muzeul Hostebro din Danemarca. La eveniment au luat parte, pe lângă oaspeţii de onoare şi oameni de cultură, autorităţi locale şi judeţene şi mai mulţi turişti. „Ne-am pregătit foarte mult şi am muncit împreună cu angajaţii muzeului Câmpiei Boianului zi de zi timp de un an pentru a reuşi să terminăm tell-ul Gumelniţa. Ne bucurăm că am fost cuprinşi în acest program internaţional, este un moment foarte important nu numai pentru noi, dar şi pentru întregul judeţ”, a precizat Traian Zorzoliu, directorul muzeului Câmpiei Boianului.

 

Spectacol folcloric pentru oaspeţii europeni

După ce au vizitat muzeul, arheologii au avut parte şi de un spectacol folcloric, susţinut de grupul bărbătesc „Rapsozii Oltului”, ansamblul folcloric „Hora”, Alina Dorobanţu, recent laureată cu marele premiu la festivalul Mamaia, şi au fost invitaţi de Sorin Ghiţă, primarul oraşului, să servească un pahar de vin românesc. Mulţi arheologi au scris şi în cartea de impresii a muzeului Câmpiei Boianului, felicitându-i pe organizatori pentru reconstituirea tell-ului neolitic, pentru spectacol şi nu în ultimul rând pentru vin.